Еволюцията на Кока-Кола

Еволюцията на Кока-Кола

15/10/2018 Off By martha

Кока-Кола е неоспоримо една от най-известните напитки на планетата. Но някога замислили ли сте се както изобщо представлява тази газирана напитка? Естествено най-очевадната съставка е захар. Никой не спори, че Кока-Кола съдържа абсурдно количество подсладители, но питали ли сте се какво общо има името с напитката? Ако погледнем заглавието се досещаме за две много специфични неща – кока и кола. Да, както вероятно се досещате, кока означава кокаин, но спокойно, без паника! В напитката, която си купувате от магазина няма наркотици. За да обясним името трябва се върнем назад във времето.

При създаването на Кока-Кола в Америка кокаинът се е считал за лекарство. Нямало е правила или закони свързани с регулирането на хранителни продукти и напитки. Всеки е можел да си направи какъвто си иска буламач, да го сложи в бутилка и да каже, че лекува туберкулоза. Така била родена първата версия на Кока-Кола – смес от вино, захар, кокаин и кола, което е реално кофеин. Промотирали са я като лекарство, но напитката не достигнала висотите, които създателите са очаквали. Собствениците се сменят, а с това идват и нови идеи. Новите производители наблегнали повече на вкусът, като са искали да премахнат медицинският вкус и да направят освежаваща напитка. Добавят по-голямо количество захар и намалят количеството кокаин, а това значително променя вкусът.

За жалост скоро след това Америка забранява алкохолът, което създава огромен проблем на производителите. Не само това, но хората почнали да осъзнават действието на кокаина върху човешкият организъм, което създало множество слухове. Компанията решава напълно да преобрази напитката си, изкарвайки изцяло кокаиновото и алкохолно съдържание, оставяйки сироп направен от чиста захар и кофеин. Новата формула възражда бизнесът и малко или много остава така до ден днешен.

Собственикът държал компанията да има един продукт, с един вкус, в едно количество. С популяризирането на стъклената бутилка решават да измислят оригинален дизайн, който да се различава от всички останали. Така се създава познатата бутилка Кока-Кола. Компанията за кратко време се опитала да промени формулата си, но след дни на протести решават да се върнат към оригиналната напитка. Ако се бяха застъпили за промяната вероятно са щели да фалират доста бързо и нямаше да имаме феноменът Кока-Кола днес.

 

Автор: Мартина С. Попова