Еволюция на дънките

Еволюция на дънките

12/05/2019 Off By djani

Рожденият ден на дънките се счита за 20 май 1873 г., когато Джейкъб Дейвис и Леви Щраус получaват патент за създаването на комбинезони за фермери и миньори. Изработени от деним (serge de Nîmes – Nimes fabric), формата с нитове върху джобовете и двоен оранжев шев (който се превръща в запазена марка) е буквално безкраен. През 1886 г. се появил кожен етикет, на който два коня разкъсват чифт дънки – изобретателите искали да покажат силата на тъканта.  От 1890 г. дънките били маркирани с партидни номера – така се е появила известната 501-та Леви, а дънките били главно под формата на гащеризони. През 1918 г. компанията Levi’s стартирала производство на  женско облекло. Дънките за момичетата, за разлика от мъжете, били  закопчавани от лявата страна, а не отпред.

Дънките, които от дълго време са били само работно облекло, придобили популярност благодарение на холивудските уестърни от 30-те години на миналия век. Модата за каубои се разнася из Америка, а Леви през 1934 г. произвежда първите дамски дънки, които за красивата половина на САЩ се превърнали в символ на равенство и свобода. Година по-късно във Vogue била публикувана статия за ранчо със снимки на момичета в дънки. Вече не било униформа, а нова мода.

Но носенето на дънки на работа или в университет все още се смятало за неприемливо. Истинското сътресение се случило в средата на 50-те години. Първо, Мерилин Монро се появила в дънки  във филма “Реката не се движи обратно” през 1954 г., а през 1956 г. е излязъл филмът Rebel Without a Cause, където главна роля е изиграл идолът на всички тийнейджъри от онова време. Джеймс Дийн, който, разбира се, носел дънки. Знаменитостите са прехвърлили дънките от екрана в живота.

Постепенно, но сигурно, Дънките се закрепят в гардеробите в края на 60-те години. Те се утвърждават като мода с хипитата, които носели изгорени дънки, бродирани с мъниста, и пънк рокери. Групата Ramones, всички в тесни джинси са заснети за корицата на албума Rocket за Русия. През 80-те години масовите дизайнери започват  да произвеждат свои дънкови линии – Ралф Лорън, Калвин Клайн, Версаче, превръщайки ги от евтини ежедневни облекла в произведение на изкуството. След като заема поста главен редактор на американския Vogue, Анна Уинтър решава да съживи списанието и да направи модата достъпна за по-широка публика. Така на дебютния кавър на Vogue се появява модел в Christian Lacroix  с бродиран пуловер и евтини дънки.

Днес дънките са част от ежедневното облекло, комбинират се с всевъзможни аксесоари във всички стилове. Всяка година в Америка се продават над 450 хиляди чифта дънки. Спокойно можем да каже, че те са един от най-успешните продукти на модната индустрия като извървят доста дълъг път – от дрехите за работници до модният подиум и да се превърнат в неизменна част от ежедневието ни…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани