Еделвайс – сълзи на богиня

Еделвайс – сълзи на богиня

14/12/2018 Off By djani

Сред богатото разнообразие от дарове, има такива, които са редки и уникални.

Сякаш природата иска да ги оценим по-добре. Такова едно рядко срещано и виреещо на трудно достъпни места е Еделвайсът.

Казват, че носи късмет. Ако сте смели и имате късмета да го намерите, де.

Еделвайсът се причислява към групата на глациалните релити. Това са растения, които са се разпространили през ледниковия период, и през последната промяна на климата са се  запазили само по високите части на планините.

Цвете с изключителна рядка красота. Коронката на цветето е около три сантиметра. Има 10-12 бели листенца, наредени в кръг. Характеризира се с изключителна плътна обвивка от гъсти власинки по стъблото и листата си, която го пази от студа високо в планините. Власинките съдържат в себе си кухини, изпълнени с въздух, който задържа топлината и отразява светлината. Това кара цветето да изглежда  сребристо. Дори изсушено, тo не губи нищо от своята красота.

Еделвайсът расте по високите места на Алпите. Най-редките видове по света са на Еверест и Хималаите. У нас може да се срещне в Стара планина и Пирин. Има около 30 разновидности на еделвайс, но въпреки това е застрашен от изчезване. Записан е в Червената книга и брането му е забранен. Цъфти през месец юли.

 

Тъй като еделвайсът може да бъде открит в недостъпни планински райони, той е символ на алпинизма. Неговият образ се свързва със здраве, красота и чистота, с които сe асоциират Алпите и Карпатите. Образът му присъства в картини, поеми, песни, гербове и т.н.

Според една легенда, една нощ, Бога на Планината се ядосал много и гръмко започнал да вика. От неговия глас, в планината се образували процепи. Звездите толкова много се уплашили, че се откъснали от небето и паднали в тия процепи. Съпругата на Бога на Планината, толкова много съжалила звездите, че от очите ѝ започнали да капят сълзи върху всяка звезда, която мигновено се превръщала в красиво цвете.

 

Извън красивата легенда, медицината отдавна е открила лечебните свойства на Еделвайса. Има и широко приложение в медицината, но аз предпочитам да се рея още в красотата на легендата за създаването му…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани