Една очарователна традиция – предай цвете нататък

08/05/2019 Off By nina

Градинарите обичат да показват градините си и защо не?! След цялото планиране, упорита работа и пари, които отиват в една красива градина, един градинар заслужава да се потупа по рамото и да се окъпе за няколко минути в светлината на прожекторите. Освен че говорят за това, много градинари обичат да споделят градината си, щастливо дарявайки резници, семена и луковици от красивите си растения, за да им се възхищават и приятелите, семейството и колегите градинари. Докато градинарите могат да споделят нови растения, това, което най-много радва хората е ценните растения, които вече не могат да бъдат намерени в разсадници. Това споделяне е известно като предаване на растенията нататък, нещо много подобно на споделянето на семейна рецепта; това е начин да запомните определени хора, места или събития, всеки път, когато се възхищавате на растението в собствения си двор или приготвяте рецептата.

Модерните удобства, които приемаме за даденост, като например системите от пръскачки и други модерни услуги на двора, не са били достъпни за ранните градинари, които също са искали да отглеждат красиви цветя. В резултат на това повечето растения са били избрани заради способността им да устоят на болестите и да оцеляват в сурови климатични условия, както и за тяхната красота и аромат. Цветята, които са се справили добре, са доказали своята стойност за няколко поколения; станали са известни като наследствени растения и са били предавани на младоженци и приятели, които започвали собствени нови градини. Както и при ранните градинари, онези, които обичат да копаят в двора си, също търсят растения, които могат да добавят красота към техния пейзаж с малко грижи, а наследствените растения са перфектният избор. Отдадените градинари, като ентусиастите от Тексас Роуз Ръстлърс, старателно издирват и спасяват онези ценни стари растения, които са процъфтявали от години, някои грижовно отглеждани в бабините гадинки, други отдавна пренебрегнати и почти забравени.

Розите са популярни растения за предаване нататък, защото са сравнително лесни за размножаване от резници. Една от най-известните рози на юг, “Пеги Мартин” е любима не само заради завладяващата си история, но и за своята упоритост и красота. Растения, които произвеждат луковици или коренища, също са добри за предаване като наследство. Дневните лилии, брадатите ириси, криновете и др. Лесно се разделят и лесно се засаждат. Кралицата на Южната градина, хортензията, както и гарденията и камелията, могат да бъдат предадени чрез вкоренени резници, както и цъфтящите лози като клематиса и жасмина.

Превод – Нина Жишева