Една по-екологична Европа

Една по-екологична Европа

27/10/2018 Off By martha

Европа официално се качи на влакчето на анти-пластичното замърсяване. Не много са наясно с плановете, с които множество държави са се захванали като движението за цялостното премахване на пластиката в борбата за опазването на околната среда. Сега Европа е част от този потенциално глобален план срещу замърсяването.

Пластиката е евтина и издръжлива, но нейната химическата структура я прави устойчива на много естествени процеси на разграждане. Голямо количество от боклука ни не се събира разделно и рециклира, а се изсипва или в огромни ями където евентуално ще бъде разграден, или, за жалост, в океаните и реките където пластиката няма шанс за разграждане. Това води до огромни проблеми за морските животинки, тъй като те не правят разликата между всекидневната си плячка и парче от пластмасова бутилка. Все повече морски обитатели биват намерени със забити отпадъци по телата им, погълнали капачки или мъртви, задушени от пластични торбички.

Картинката не е по-зелена на местата където се смята, че пластиката може да се разгради по естествен начин. Химикалите, който биват използвани в направата им след време попиват в почвата, което води до разруха на природната структура. Ами животните, който поглъщат тази химия и за жалост умират…?

Пластиката е отбелязана като глобален проблем. Добрата новина е, че Европейският Съюз го приема доста на сериозно и взима инициативата в свои ръце. Текущо ЕС се присъединява към дългогодишен проект за премахването специфично на пластики като сламки, прибори за хранене, бъркалки и всички подобни. Забраната на производството на тези продукти влиза в сила от 2021 година. Това дава време на държавите да планират и обмислят следващите си стъпки. Повечето продукти обозначени в забраната вече имат по-екологични алтернативи. Нужно е само те да бъдат масово имплементирани във всекидневието.

Надеждите са тази забраната на пластика да подобри драстично околната среда, защото както много представители на ЕС казаха: „Ако ние не направим нещо, то друг няма да го стори вместо нас.“

 

Автор: Мартина С. Попова