Езикът на цветята

Езикът на цветята

06/10/2018 Off By djani

Цветята- тези изящни и пъстри създания, белязани с благородство. Създадени да радват, те пръскат аромат…те буквално умират за да зарадват някого. Тъжно, но факт…Всеки има своята мисия и понякога може и да им я спестим. Може да се порадваме на цветето и без да го късаме непременно. Някои артисти, а напоследък често и младоженци се отказват от цветята си в името на някоя благородна кауза…Но нали пак цветята са повод за този жест…Нека надникнем малко в този чуден, цветен и ароматен свят и ги  почетем.

 

Цветя се  отглеждат още от дълбока древност.

На о-в Крит има изображения на роза от преди 3 000 г.пр.Хр. В пирамидите на древен Египет са намерени семена и листа от палма. Висящите градини на Вавилон са едно от ,,седемте чудеса‘‘ на древния свят. Поетите наричали Иран-  „Гюлистан-страна на розите”.

В държавният герб на някои държави има цветя. Така например лалето е било

герб на султаните от Османската династия.

Магарешкият  бодил е герб на Шотландия, а детелината на Ирландия. Розата е герб на английските крале от Тюдорите до днес.

В Ирландия много лесно се различавали къщите на католиците от протестантите. Католиците засаждали бели цветя, а протестантите оранжеви.

В България обичта на българите към цветята е подчертана и съществува от древни времена.Те са в домашната градина, на балкона, на прозореца, в стаята.

Откакто свят светува, най-светли празници се празнуват с гирлянди, венци и букети от живи цветя. А има и един ден в годината- Цветница, който е посветен на цветята.

На този ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от растения. Даването на цветя може да изпрати мощно послание. Забавно е да знаете какво послание искате да изпратите, когато подарявате цветя следващия път.

Розата  е едно от най-царствените цветя в растителното  царство.Тя символизира любов,баланс и страст. Розата е белег на преданост и отдаденост към някого.

Хората , носещи това име са смели, изглеждат по-млади от възрастта си, а в живота не се колебаят да вземат решения.

 

Божурът  символизира внимание и предпазливост на чувства. Натурално цвете, подходящо както за любима, така и за приятели или роднини.

 

Виолетки-  израз на скромност, свенливост и голяма симпатия,

а също така и на непринуденост в отношенията.

 

 

Зюмбюл– в Ориента го поднасят в знак на уважение  към младоженците. Символ на свежест, младост и скромност.

 

Калията у  нас е символ за чистота на младоженката, но в  Западна Европа е познато като  траурно цвете.

 

 

Карамфилът също се възприема като траурно цвете в някои култури. Поднася се при по-небрежни ситуации.

Лалето е символ на най-искрени чувства и обич, символ на кралска власт, могъщество.

 

 

Хризантемата е национално цвете на Япония.

Фигурира и в герба ѝ. Символ на приятелство и топли чувства.

 

 

Цикламата е цвете,което не може да остане незабелязано. Подходящо е за по-специални поводи. Символизира страст и наситени чувства.

Списъкът може да продължи още дълго.

Далеч не всички се съобразяват  с поверията свързани с цветята.

От етична гледна точка със сигурност е  по-добре  да познаваме техният език. Но каквото и да символизират, общият език на цветята, безспорно  е любовта. Те даряват безусловна, искрена и всеотдайна обич. Бъдете нежни с цветята. Отнасяйте се така към всичко наоколо както бихте искали да се отнасят  с вас. Логично, нали?!?

снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани