Ейлат – Перлата на Червено море

Ейлат – Перлата на Червено море

22/12/2018 Off By nina

Ейлат е много популярна туристическа дестинация, както за местните, така и за туристи от цял ​​свят. В него живеят 48 946 души, слънчевите дни в годината са средно. Температурите често превишават 40°C (104°F) през лятото и 21°C (70°F) през зимата, докато температурата на водата варира между 20 и 26°C (68 и 79°F). Това, плажовете, кораловият риф, нощният живот и пустинните пейзажи го правят популярна дестинация за световния туризъм.

Освен това, градът има и своята древна история. Археологическите разкопки са открили впечатляващи праисторически гробници, датиращи отпреди 9 000 години в западния край на Ейлат. Мините за добив на мед, които се намират наблизо, в долината Тимна, са най-старите в света. Древните египетски архиви също документират обширните и доходоносни минни операции и търговията през Червено море с Египет, започвайки още от Четвъртата династия на Египет.

Ейлат е споменат за първи път в Еврейската Библия в Книгата Изход. В Изход се разказва за живота на израилтяните в Египет, за прекосяването на Червено море, за града Ейлат от времето, след преселението. Може да прочетете и за няколко знакови места в и около Тимна в днешен Израел, които са били населени тогава. Когато цар Давид завладял Едом, който дотогава бил обичайна граница на Едом и Мадиам, превзел Ейлат, граничен град, който също бил общ.

По време на Римската Империя е бил построен път, който да свързва района с набатайския град Петра (в днешна Йордания).

Като ислямски център на медодобивната промишленост, по времето на Умаядите (700-900 г.) , малката общност от 300-400 човека, процъфтява. Нейни останки са открити в северния край на съвременния град през 1989 г., където днес се намират индустриалната зона и близкият кибуц Ейлот.

Районът е определен като част от еврейската държава с Плана на ООН за разделяне от 1947 година. Напуснатият британски полицейски пост на Ум ал-Рашраш е взет без борба на 10 март 1949 г. като част от операцията Увда.

Отварят се медните мини Тимна,  построено е пристанище, тръбопроводите Аикелон и се полага началото на туризма. Строителството на града и пристанището на Ейлат са започнали скоро след края на Втората световна война. Пристанището става жизненоважно за развитието на младата държава.

ТУРИЗЪМ

Туризмът в Ейлат процъфтява. Има планове за разширяване на летищата, преместване на пристанището на север, свързване с петролопровод с град Ашкелон, както и метро и връзка с влак до Беер Шева и Тел Авив.

Ейлат предлага широка гама от места за настаняване, от хостели и луксозни хотели до бедуинско гостоприемство. През последните години Ейлат е обект на нападения  от Египет и Газа, което води до намален приток на туристи в региона. Атракциите включват:

Посещение на Станция за наблюдение на птиците – Ейлат се намира на главния миграционен път между Африка и Европа. Там е и Международният център за наблюдение и изследване на птиците.

Разходка с камили

Природен резерват Coral Beach, подводен морски резерват на тропическа морска флора и фауна.

Подводна обсерватория Коралов свят – Разположена в южния край на Coral Beach, обсерваторията разполага с аквариуми, музей, симулационни пътеки, акули, костенурки, контейнери със скатове. Обсерваторията е най-големият обществен аквариум в Близкия изток.

Dolphin Reef – изследователска станция по морска биология, където посетителите могат да плуват и да общуват с делфините.

Скачане с парашут

Природният резерват Йотвата Хай-Бар, създаден през 60-те години за опазване на застрашени видове, включително и библейски животни, от този и други подобни райони. Резерватът разполага с посетителски център, отделения за грижи и лечение и голяма открита площ, където пустинните животни се аклиматизират, преди да бъдат пуснати отново в дивата среда. Усилията на Хай-бар успешно са възстановили азиатското диво магаре, или онагер, в Негев.

Яхт-клуб с около 250 места за яхти.

Парк Timna Valley – тук могат да се вудат най-старите медни мини в света. Египетски храм на Хатор, Колоните на цар Соломон, древните рудници и скалното изкуство.

Обсерваторията “What’s Up” в Ейлат, преносима астрономическа обсерватория с програми в пустинята и на крайбрежната алея.

Леден мол – ледена пързалка и търговски център.

DIVE ТУРИЗЪМ

В близост или на самите големи плажове се предлага оборудване за гмуркане под наем. Наемането на водолазно оборудване и сгъстен въздух се предлагат от клубовете и училищата по гмуркане през цялата година.

Ейлат се намира в залива Акаба, един от най-популярните дестинации за подводно гмуркане в света. Кораловите рифове по крайбрежието на Ейлат остават относително девствени и районът е признат за едно от основните места за гмуркане в света. Ежегодно се извършват около 250 000 гмуркания по 11-километровата ивица на Ейлат, а гмуркането представлява 10% от приходите от туризъм в тази област. Освен това, като се има предвид близостта на много от тези рифове до брега, не-водолазите също могат лесно да се срещнат с рифовете на Червено море. Водните условия за SCUBA водолазите са добри през цялата година, с температури на водата около 21–25°C (70–77°F), с малко или никакви течения и чисти води със средно 20–30 метра (66–98 фута) видимост.

Въпреки трудните си условия, регионът е давал препитание на големи групи заселници още от 8000 г. пр. Хр. насам.

Проучването на древните обекти започва през 1861 г., но едва 7% от територията е претърпяла сериозни археологически разкопки. Около 1500 древни обекта са разположени на площ от 1 200 квадратни километра. За разлика от пролуките в заселването на съседните планини Негев и Синай, тези места са били населени непрекъснато през последните 10 000 години.

Автор – Нина Жишева