Еко диета

Еко диета

06/11/2018 Off By martha

Като става дума за храна, не всички могат да устоят на захарта, мазнината или въглехидратите. Но всъщност колко е проблематичен начина, по който ядем за екологията? Наистина ли нещо толкова несъществено може да повлияе на глобалното затопляне?

Оказва се, че това, което слагаме в чинията е от значение. Експерти казват, че около 24% от глобалното изменение в климата може да бъде свързано с храната и изборите, които правим в нашето хранене. Това количество е два пъти повече от глобалният ефект на колите върху климата. Хората реално командват производството – нещата, които са най-търсени ще бъдат произвеждани в големи количества. Проблемът е, че за да се произвеждат огромното количество неорганична храна изисква изключително много ресурси, които в крайна сметка замърсяват природата.

Ако прегледаме ресурсите, които отнема една телешка пържола да достигне сочна и вкусна до вашата чиния се оказва, че тя отнема около 330 грама въглероден диоксид – това се равнява на почти 5 километра шофиране с кола. Ако решим да вземем под микроскоп пилешкото, то би отнело около 52 грама – сравнително по-малко. Факт е, че животновъдството допринася 4% от глобалното затопляне. Ако това ви се струва малко помислете, aко добавим транспорта. Числото става около 14%. Добавете и обработката и парниковите газове и получавате тези 24% с който започнахме. На всичко отгоре зърното, което животните консумират може да нахрани 3.5 билиона човека. Вероятно това ще ви наведе на мисълта, че ядем прекалено много месо, което е вярно.

Сега нека погледнем зеленчуците. За тяхното производство грубо ни отнема 14 грама въглероден диоксид. За зърнените продукти – само 2 грама, което практически е нищо. Реално това показва, че вегетарианството е най-екологичния начин за хранене. Експерти казват, че ако преминем към средиземноморска диета бихме могли да намалим глобалното замърсяване с 15%.

Средиземноморска диета

Не казваме, че трябва да ставате вегетарианци, но диета базирана повече около зеленчуци и зърнени продукти наистина би помогнала. Никой няма да ви спре да си хапвате месо от време на време, но е важно да не се прекалява. Колкото повече намалите консумацията си на месо, особено червено такова, толкова повече бихте помогнали на околната среда.

 

Автор: Мартина С. Попова