Еко у дома

Еко у дома

15/10/2018 Off By martha

Има много малки промени, които можете да направите в дома си, за да имате по-положително въздействие върху планетата. Дори и да си мислите, че екологичният Ви отпечатък е доста незначителен, би било полезно да знаете, че ако хиляди хора като вас направят същото, малката промяна прави голям разлика.

Изключете неизползваните уреди
30% от енергията, която използвате отива за телевизора ви, когато е изключен. Не само, че собствениците на къщи безразборно губят енергия, но неизключените уреди отнемат сравнителна част от електричеството, за което плащате. Ако искате да намалите консумацията на енергия и да не допринасяте за замърсяването на околната среда, трябва да изключвате уредите си, когато не ги използвате.

Внимавайте с отоплителните системи
В много жилища нежелано се надуват климатиците, печките или радиаторите по време на студена зима. Намалете малко градусите. Ако на вас или на член от вашето семейство им е студено, инвестирайте в меки домашни дрехи, който пазят топлината. Чудесна работа вършат плетените изделия.

Пестете повече водата
Имате ли навик да изплаквате съдовете си, преди да ги поставите в съдомиялната машина? Време е да спрете и да ги поставите директно в уреда, за да запазите вода. Нямате съдомиялна? Тогава се постарайте да не оставяте водата да върви дълго време докато миете чиниите си.

Използвайте вентилатори
Вместо да инвестирате в скъп климатик, инсталирайте вентилатор на тавана, за да охладите дома си. Отворите и прозорците, за да позволите на топлия въздух да излезе и да се възползвате от хладния бриз, който ще навлезе в дома ви.

Запушете дупките
Пропуските в структурата на имота ви намалят способността му да задържа топлината. Загрявайте дома си, като изолирате прозорците и вратите си със силикон, за да не пропускат студът да влиза в помещението. Така ще можете да намалите силата на отоплителните системи.

Преминете към флуоресцентно или светодиодно осветление
Лампите с нажежаема жичка консумират значително количество енергия и не издържат дълго. Поради тази причина луминесцентните крушки могат да бъдат интелигентна инвестиция за вашия дом, тъй като те не само издържат по-дълго време, но консумират много по-малко енергията. Светодиодно осветлението или ЛЕД също е друг енергийно ефективен вариант, тъй като те са десет пъти по-ефективни от флуоресцентни. Двата избора сравнително ще допринесат за околната среда и ще ви спестят някой друг лев.

 

Автор: Мартина С. Попова