Ел Татио – шоуто на гейзерите

Ел Татио – шоуто на гейзерите

18/12/2018 Off By djani

Eл Татио е гигантско гейзерно поле в Южна Америка. То се намира в  Андите, на височина от 4200 до 4600 м. над морското равнище. Това е най-високото планинско гейзерно поле в света.

Eл Татио е трето по големина в света.  Намира  се в северната част на Чили, близо до границата с Боливия. Полето на гейзерите е невероятно зрелищна гледка. Ел Татио е 30 км. – 2 гейзера и кипящи фонтани, горещи извори, кални вулкани и басейни. Гейзерите образуват басейни с температура на водата 60-80 ° С. Водата е богата на натриев хлорид, бром, магнезий, бор, калий и дори арсен, които замърсяват терена и водят до здравословни проблеми сред местното население.  От 19 март до 21 март 2002 г. изследователите извършили опис на геотермалните полета. В резултат на това, броят им излязъл 110. 80 от тях са признати за пълноценни гейзери и 30 просто са горещи извори. Въпреки фактът, че геотермалната дейност в тази област е доста мощна, водните фонтани обикновено не достигат 1 м. височина. Средната височина на изригванията е около 70 см.  Полето на гейзерите може да бъде разделено на три отделни зони. И всяка има свои собствени характеристики. Горният басейн се намира близо до склона на долината. Има големи активни и неактивни геотермални конуси. Горният басейн е най-големият в района. Той съдържа най-много гейзери. Тук е гейзерът, който изхвърля вода с височина 5 м. Средният басейн е равнина на силициев двуокис, който се намира на юг от Горния басейн. Тук дейността на гейзерите е много по-ниска. Има малък изкуствен плувен басейн за туристите. Долният басейн се намира на брега на река Салодо, на 2 км. надолу от реката и от средния басейн. Особеността тук е, че  има гейзери точно в реката.  Eл Татио и редица други местни геотермални обекти, като Sol de Magnan, са част от вулканичния комплекс Altiplano – Pune.  Релефът на гейзерното поле се формира от находища с морски и вулканичен произход от далечния кристален период. Съвременни (от историческа гледна точка) седименти, създадени от ледници и агломерати. Въпреки многото вулкани в този район, няма вулканична дейност на територията на El Tatio.  Органичните съединения, като каротеноидите, често оцветяват агломерата с оранжево – кафяв цвят. Някои бактерии придават на утайката зеленикав оттенък.  Растителността е представена от малки площи от трева. Сред животните са чинчила, лама и вигуна.  

Еколозите се опитват да предотвратят индустриалната употреба на гейзерите.  През 2010 г. те са обявени за защитена зона. Но тя има достъп за туристите. Всеки ден до 400 души посещават тези гейзери, което води до допълнителна печалба за региона.  Все пак се препоръчва да се използват услугите на водачи и да се спазват правилата за безопасност.  Възможни са внезапни изригвания на гейзери. Студеният, сух климат създава допълнителна опасност.

Като заключение, това май е от местата, които не бих се престрашила да посетя на живо. За по-смелите любители на адреналина – внимавайте, отидете и ни разкажете.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани