Енергия от дърветата на вятъра

Енергия от дърветата на вятъра

19/03/2019 Off By nina

Иновацията в областта на енергията от възобновяеми източници, наречена “дърво на вятъра”, съдържа “листа”, които действат като мини вятърни турбини за производство на електроенергия. Дърветата на вятъра на тази картина бяха показани на конференцията по климата COP21 през декември 2015 г.

Дори ако сте ентусиазирани от необходимостта да преминете към възобновяема енергия и да намалите потреблението на изкопаеми горива, които променят климата, е малко трудно да свикнете с наличието на гигантски ферми на индустриални ветрогенератори. Някои критици смятат, че извисяващите устройства са прекалено шумни или твърде грозни и обезобразяват всеки пейзажи или крайбрежие. Има опасения, че турбините представляват смъртоносна опасност за мигриращите птици, които биват засмуквани от перките им.

Ето защо иновативното устройство за вятърна енергия, създадено от френската компания New Wind, е доста готино. Arbre à Vent – “вятърното дърво”, на френски език, на New Wind – изглежда като дърво, с височина 2 метра, по което висят забавно изглеждащи листа, сакаш са нарисувани от Салвадор Дали. Но тези листа са всъщност малки микро турбини, в които роторният магнитен механизъм движи перка в силовата верига. Всяко дърво съдържа 72 турбини, проектирани да улавят енергия дори от минимален вятър. Устройствата акумулират и съхраняват електричество, така че , в крайна сметка, се превръщат в киловати.

Ето един близък поглед на турбините в действие:

Всяко дърво на вятъра има потенциал да генерира около 3.1 киловата електроенергия. Това е малка сума в сравнение с промишлените ветроенергийни паркове, но не бихте искали да имате един от тези гиганти във вашия двор. Малка версия на дървото на вятъра, напротив, може да се побере добре между барбекюто и детския люлка. Човек дори можеше да си представи една намалена версия, заемаща мястото на ветропоказателите на къщите.

„Градският вятър не е много силен, но е много бурен,” каза миналата година инженер Джулия Ревуз от New Wind. Тези турбини се нуждаят от по-малко вятър, за да започнат да произвеждат около 3 киловата енергия, които биха могли да стопят и осветят един малък дом или да заредят електрическа кола.“

В Париж има инсталирани две вятърни турбини в Айфеловата кула.

Превод от английски – Нина Жишева