Естествени вместо изкуствени протеини

Естествени вместо изкуствени протеини

13/04/2019 Off By djani

За протеините се знае, че насърчават образуването на нови клетки в тялото. И съответно те са тези, които осигуряват нормалният растеж на мускулната тъкан. Функциите му обаче не свършват дотук. Протеинът помага също и за възстановяване на тялото след сериозно физическо натоварване. Известно е, че новата мускулна тъкан може да се образува само в случаите, когато активността на всички клетки в човешкото тяло е нормална.

Допълнителен протеин в менюто е гаранция, че енергийните нужди на организма ще бъдат задоволени с минимални разходи за протеини, предназначени за регенерация и растеж на клетките. Но това съвсем не означава, че трябва да купуваме тонове протеинови смеси или коктейли. Тялото може лесно да абсорбира протеини от естествени източници. Нашите ежедневни храни, като месо, риба, птици, мляко, яйца, сирене, бобови растения и зърна, съдържат големи количества протеин. Разбира се, почти никой не може да яде толкова храна на ден, колкото е необходимо, за да получи точното количество протеин в тялото. И все пак, тези продукти са в основата на здравословното и правилно хранене.

Естественият протеин е разделен на 2 вида. Първият е животинския протеин. Той включва протеини, намиращи се в месо, риба, птици, яйца, млечни продукти и натурално сирене. Вторият тип е протеин от растителен произход. Съдържа се в храни като боб, фасул, семена, ядки, пълнозърнести храни, бирена мая, гъби и патладжани.

Най-голямо количество естествен протеин се намира в млякото и яйцата. Тези продукти все още са основните източници на протеин. Но дали са полезни?!?  Противниците на млякото вярват, че голям процент от съдържанието на мазнини може да доведе до натрупване на излишни мазнини в организма. Притеснението идва от съдържанието на лактоза (4,8%), при обработката на който се изисква специален ензим, за който се твърди, че липсва при възрастните индивиди. Друг недостатък е съдържанието на казеин в млякото.

Млякото съдържа не само протеини, но и полезни минерали, калций и различни витамини. А предимството на суроватъчния протеин, съдържащ се в млякото, е много по-осезаемо от недоказаната опасност от неговото използване.

Яйцата също откриха своите опоненти. Въпреки че биологичната стойност на белтъка е 93,7% (за сравнение, 84,5% в пълномаслено, 76% в риба), много хора смятат, че яденето на яйца допринася за повишаване на холестерола в кръвта. Поддръжниците на тази теория грешат. Отдавна е доказано, че човешкото тяло абсорбира само 2% от холестерола от получената храна, а яйцата съдържат и лецитин, който регулира неговото ниво.

Преди няколко години се появява продукт, наречен тофу . Това е деликатен боб, който съдържа висок процент растителни протеини, корелирани по стойност и състав с месен протеин. В същото време тофу е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол. Добре е с други продукти, без да губи полезните си свойства. И най-важното – тофу е подходящ за хора, които страдат от хранителни алергии към мляко и яйца.

Разбира се, всеки човек избира как да живее и какво да яде. Но трябва да признаете, че е много по-приятно да ядете позната вкусна храна, отколкото да пиете протеинова смес със загадъчно съдържание няколко пъти на ден!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани