Етна- двете лица на гнева

Етна- двете лица на гнева

07/10/2018 Off By djani

Тази статия е за пътешественици, любопитковци обичащи адреналина…Също и за хора, които ще се замислят колко струва изневярата на една жена?!? Или гневът на един бог.

Древна легенда разказва, че  планината над Катания е била обитавана от Вулкан, римският бог на огъня. Когато разбрал, че жена му има афера, той се разгневил, отишъл и си го изкарал от червеният метал, който бил нажежен. Това биене на метал се смятало за причина за изригването.

Ако бог Вулкан беше Перничанин, друга песен щеше да ѝ е отредена на булката, ама нейсе…

Да продължим по същество…

На вулканите е отредено достойно място в историята на цивилизацията. Известна е съдбата на древноримският град Помпей, затрупан при изригването на вулкана Везувий 79 г. сл. Хр.

Най-силното вилканично изригване е на Кракатау, обиколило е 3 пъти земното кълбо.

Етна е най-големият и активен вулкан в Европа, висок 3323м.

Издига се в източната част на остров Сицилия. Етна избухва всяка година

Трябва да признаем, че жената на бог Вулкан не е съпруга за пример.

Най-мощното изригване на вулкана е било през 1669г., когато загиват 20 хиляди души, а 50 града са унищожени. Последното му изригване е през 2017 г. През 2013 год. Обединените нации класифицират Етна като обект на световното културно наследство. Много близо до източната част на Етна е разположена долина под формата на подкова с ширина 5к.м. и дълбочина 1000м. Тя е известна като ,,Долината на вола“. Почвата, ограждаща, Етна е много плодородна. Тя е идеална за отглеждане на хранителни култури, като цитрусови плодове, грозде, зеленчуци. Около 1/3 от хранитените култури в Сицилия се отглеждат в близост до вулканичната планина. Местните много обичат Етна. Не само, че не се страхуват от него, а дори местата около вулкана са най-скъпите на острова. Само на това място, заради богатите минерали в почвата, се отглеждат червените портокали.  В местността се намират много уникални растения и цветя, от които се добива вкусен и изключително вкусен мед.

А материалите от Етна се използват за строеж на къщи.

От базалт са изработени оградите, фасадите, дори пътищата.

Прекрасен спомен е да си вземете  бижута от лава и базалт.

Днес Етна е обект на международен туризъм. До около 1900м. височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до височина 2500м. има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта. Може да се разходите спокойно до кратерите Силвестри, които отдавна вече са изгаснали. Единият е по-лесен като терен за разходка, другият е много стръмен, затова  добре трябва да си прецените силите.

Ако имате време, можете да се качите до горе . От там ви поемат специално обучени екипи с джипове, които ви приближават максимално до огненото гърло на вулкана. Но ако решите да предприемете това предизвикателство, ще ви трябва специална топла екипировка, защото горе е много студено. Тук до края на май се задържа сняг.

Сицилианците могат до обяд да са на плаж а след това да дойдат да покарат ски.

Гъзари.

източник снимка: Май бест френд- Google

автор: Тезджан Ферад- Джани