Жаба Жабурана

Жаба Жабурана

22/11/2018 Off By djani

Всички представители на жаби нямат ясно изразен врат, главата им изглежда е срастнала заедно с широко и късо тяло. Отстрани на голямата и плоска глава има изпъкнали очи. Както всички земни гръбначни животни, жабите имат горни и долни клепачи. Под долния клепач може да се намери мигаща мембрана, т.нар. Трети клепач.

Зад всяко око на жабата има място затегнато с тънка кожа (тъпанче).

Две ноздри, които имат специални клапани, са разположени малко над огромната уста с фини зъби. Предните крака на жабата, оборудвани с четири пръста, характерни за всички земноводни, са доста къси. Задните крака са силно развити и имат по пет пръста. Пространството между тях е затегнато от кожна мембрана, а пръстите на крайниците нямат нокти.

Тялото на жабата е покрито с гола кожа, плътно смазана със слуз, която се отделя от специални подкожни жлези. Размерът на жабата варира от 8 мм до 32 см, а оцветяването може да бъде монохромно (кафяво, жълто, зелено) или разнообразно

Цялото разнообразие на тези земноводни е представено от под фамилии:

Замръзнали жаби;

Щитови жаби;

Африкански горски жаби;

Истински жаби;

Жаби джудже;

Дисковата жаба

Като цяло има над 500 вида жаби в света. Най-голямата жаба в света достига дължина 32 см – това е Голиат жаба. Най-малката жаба в света е Листна жаба с размери 2 см. Като цяло всички видове жаби учудват с разнообразието си по размер и цвят.

Разпространението на жабите е огромно, но те са много придирчиви.  Няма да намерите жаба в пясъчните пустини на Африка, в ледените полета на Таймир, Гренландия и Антарктика. Някои острови от Нова Зеландия имат отделни популации от тези животни. Разпределението на някои видове жаби може да бъде ограничено както от естествени причини (планински вериги, реки, пустини и др.), Така и от човека (магистрали, канали). В тропиците разнообразието на видовете е много по-голямо, отколкото в райони с умерен или студен климат.

Храната на жабите се състои от малки насекоми ( мухи , комари , водни кончета и т.н.). Понякога обаче те няма да пренебрегнат малък и слаб роднина.

Визията на жабите е уникална – те могат едновременно да гледат нагоре, напред и настрани.

Жабите не затварят очите си дълго време – дори и по време на сън.

В Япония жабата е символ за добър късмет.

Източник снимка: Google

aвтор: Тезджан Ферад – Джани