Желатин

Желатин

19/11/2018 Off By djani

Желатинът е страхотен диетичен продукт, който съдържа колаген и около 85% пpoтеини. Самият той няма нито мирис, нито вкус. Сместа се извлича от  тъканите на риба или животни, главно говеда. В магазините, желатинът се намира под формата на плочки или малки кристали. Преведено от латински означава ,,замразено“.

През 1845г. желатинът е измислен от Питър Купър. Но, за съжаление, в продължение на 50 г, никой не е можел да разбере практическата стойност на този продукт, докато друг изобретател, Пърл Уайт, не излиза с желе – невероятно вкусен десерт. По-късно продуктът придобива популярност сред готвачите от цял свят. Към днешна дата, разнообразието от вкусни и здравословни ястия е голямо. От ядлив желатин се приготвят – желеобразно месо и риба, желета, мармалад, кремове, суфлета, бонбони и др.

За да получите вкусен качествен продукт от желатин, той трябва да бъде правилно разреден. Преди да използвате желатина, се накисва в студена вода, където  увеличава обема си до 2-3 пъти от първоначалната  маса. След  като желатинът набъбне и стане като гъба, той се прибавя към приготвената смес (сироп, бульон и т. н .), която трябва да бъде топла, така, че желатинът да не се сгъстява и да се превърне в бучка. Сместа трябва да се нагрее. Не бива да оставяте течността да се вари. Способността на желатина да замръзне се губи от това.

Желатинът съдържа вещества, които спомагат за развитието и укрепването на хрущялите и съединителните тъкани в човешкото тяло.

Той е особено полезен при остеохондроза, наранявания на ставите, костни фрактури, пукнатини, навяхвания и други наранявания, тъй като насърчава по-бързото изцеление и възстановяване на увредените части.

В допълнение, желатинът дава еластичност и здравина на косата и ноктите. В  съставът на желатина влиза и глицина, който запълва тялото с енергия и подобрява умствената активност. Желатинът също подобрява метаболитните процеси в човешкото тяло, укрепва сърдечния мускул, стомаха и червата, както и нервната система.

Желатинът съдържа високи концентрации на аминокиселини, които допринасят за бързото възстановяване и укрепване на тъканите, така, че този продукт задължително е включен в диетата на професионалните спортисти.

Желатинът може да се окаже добър съюзник, ако желаете да се вталите. Той насърчава производството на хормон, който способства за забързване на метаболизма и улеснява изгарянето на излишните килограми. Просто разтворете лъжица желатин в чаша топъл чай и консумирайте преди лягане.

Аз лично не съм фен, но след като разбрах, че има толкова много ползи, съм склонна да се замисля…

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани