Жените запазват острия си ум по-дълго от мъжете

Жените запазват острия си ум по-дълго от мъжете

06/02/2019 Off By nina

Мозъците на мъжете са с почти четири години „по-възрастни” от тези на жените на същата възраст и това обяснява защо жените запазват по-остър разсъдъка си за по-дълго време в напреднала възраст, твърдят нови изследвания.

Проучване, базиращо се на възрастта върху метаболизма, а не върху датата на раждане, е установило средна разлика от 3,8 години между мъжкия и женския мозък.

Всички мозъци стават по-малки с възрастта и вече е известно, че мъжките са склонни да се свиват по-бързо.

Проучванията са фокусирани върху метаболитните процеси, които оказват голямо влияние върху мозъчната ефективност и стареенето. Американският екип прегледал изображенията на ПET (позитронно-емисионна томография) от 205 мъже и жени на възраст от 20 до 82 години.

ПET сканирането отваря прозорец към метаболизма на мозъка чрез измерване на потока на кислорода и глюкозата. Мозъкът консумира големи количества глюкозна захар за енергия, но моделът на употреба се променя с възрастта.

За изследването учените използвали компютърна програма за машинно обучение, за да изследват връзката между метаболитната и хронологичната мозъчна възраст. Те открили, че метаболитното остаряване на мозъка определя хронологичното стареене при мъжете и жените. Но анализът на данните показал, че във всяка една възраст женските мозъци са по-млади, метаболитно казано, отколкото мъжките – средно с 3,8 години. „Относителната младост на женските мозъци се забелязва дори и сред най-младите участници“, казват изследователите, писали в списанието Proceedings на Националната академия на науките.

Водещият учен д-р Ману Гоял от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис каза: „Не е, че мозъците на мъжете са по-бързи – те започват да стареят около три години тези на жените и това продължава през целия живот. Не знаем какво означава това. Мисля, че това може да значи, че причината, поради която жените не изпитват толкова когнитивен спад в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад и в момента търсим доказателства за това. “

Първоначалното проучване е проведено от първоначалното научаване на машинния алгоритъм, използвайки възрастта на мъжете и данните за мозъчния им метаболизъм. След това програмата била насочена към изчисляване на мозъчната възраст на всяка жена според метаболитното й развитие. Когато изследването е обърнато, то довело до малко по-различен резултат. Въпреки това, мъжкият мозък все още бил с 2.4 години по-стар в сравнение с този на жените.

„Ние откриваме, че през целия живот на възрастните жени мозъкът има постоянно поддържа по-ниска метаболитна мозъчна възраст – сравнено с хронологичната им възраст – в сравнение с мъжкия мозък. Средната метаболитна възраст на мозъка (минус реалната възраст) е средно 3.8 години по-ниска при жените, отколкото при мъжете.” – споделят учените.

Превод от английски – Нина Жишева