Женска траектория

Женска траектория

09/01/2019 Off By djani

Историята на човечеството помни много, относно силата на жената. С нейната крехкост, тя показва завидни умения в критични ситуации. Неслучайно е натоварена с една от най-тежките задачи, да ражда деца. В днешната статия ще се спрем на някои от най-ярките примери за женска сила, които вдъхновяват и впечатляват хората по цял свят.

Не би било честно, ако не започнем с Пресвета Богородица. Според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.

Когато кървавата опашка на Инквизицията е изгубена в страниците на историята, отношението към жените в науката остава предубедено. Огромен принос не само за химията и физиката, но и на живота на цялото поколение жени-учени след себе си е оставила  Мария Склодовска-Кюри. Тя е била първата жена, получила Нобеловата награда, и първият човек, който взел два Нобела едновременно в различни науки. Тя е отворилa вратата към патриархалния свят на академиците за красивия етаж, когато е била поканена да изнася лекции в Университета на Сорбоната. През последните години от живота си Мария Кюри изучава ефектите от радиацията върху раковите клетки, като по този начин започва лечение на рак с помощта на радиация.

През 1929г. Едно 17 годишно момиче среща 23 години по-голям от нея мъж в едно фотографско студио, където работи като модел и се влюбва в него. Връзка белязана с много диаметрално противоположни емоции, политика, клюки, два опита за самоубийство в рамките на две години на младото момиче и завършваща с драматичната смърт на двамата в един бункер. Може би вече се досетихте. Става дума за Ева Браун. Не знам каква сила, характер и сляпа любов трябва да те е заслепила за да обичаш самият Хитлер…?!? А за да издържиш  подобна тирания трябва да носиш сила превъзхождаща познатите ни параметри… Ето на това му се вика – кураж… Светла ѝ памет на Ева…

Шест деца и голяма кариера – Елеонор Рузвелт. Жените, които съчетават майчинството и кариерата, са възхитителни. Двойна и тройна, когато става дума за майката на шест деца – Елинор Рузвелт. Тя участва в създаването на ООН, ръководи писането на Всеобщата декларация за правата на човека. Творчески повлиява на политиката на съпруга си, президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, и го вдъхновява за реформа.

Всеки знае датата на първия пилотиран космически полет – на 12 април празнуваме деня на космонавтиката. Но кой ще каже кога първата жена астронавт е скочила в стратосферата? На 16 юни 1963г. Валентина Терешкова  прави 48 оборота около Земята за три дни. Досега тя остава единствената, която  прави такъв полет. Между другото, има легенда, че по време на полета с кораба е имало трудности поради неправилно монтиране на контролни проводници. По молба на съветския дизайнер на космическия кораб Сергей Королев, Валентина, в продължение на 40 години, не е казвала на никого за този инцидент. Кой може да твърди, че жените не могат да пазят тайни?

За първи път, Амелия  Евърхарт, вижда самолет, когато е на 10 години.

На 15 май 1923 г., получава пилотска книжка от Межународната федерация по аеронавтика. Полетът, който я прави знаменитост, е първият полет над Атлантика, извършен от жена на 17 юни 1928 г.

Принцеса Даяна в продължение на 15 години е била съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Наричана е ,,принцеса на народа“. Тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Света Жана д’Арк , известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, като проправя пътя на Шарл VII-и  към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Цели 25 години след екзекуцията, папа Каликст III-и  я признал за невинна и я провъзгласява за мъченица. Тя остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения.

Със сигурност всяка една жена по света допринася с нещо и променя собственият си мъничък свят. Сигурно е също, че този списък може да бъде продължен още дълго. Клеопатра, Любимката на Сюлейман велики – Хюррем, Райна Княгиня… примерите са много и са вдъхновяващи. Всяка една от тях заслужава отделна статия. Тези жени са променили историята на човечеството. Тяхната сила и пламък светят ярко, оставяйки светла траектория за следващите поколения.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани