Живописните Моаи

Живописните Моаи

25/04/2019 Off By djani

Случайно или не, попаднах на информация за едно място свързано календарно с Великден. Поразрових за още информация и ето какво излезе наяве. Надявам се да е любопитно и за тези, които не са чували нищо до сега за това място.

Открит в южната част на Тихия океан на Великденския ден от 1722 г., Великденският остров е широко известен днес с много големите свободно стоящи мегалитни моаи, които „наблюдават”  острова.

Близо 900 уникални моаи са въглеродни, с оценка за тяхното създаване между 1100 и 1680г. Предполага, че година или повече работа стои зад всяка статуя.

Твърди се, че всички приличат на починал глава на предшественик. Много от масивните 80 тонови статуи са били издълбани от вулканична пепел, остатък от изчезналите вулкани, които първоначално са формирали острова. Методите за придвижване и повдигане на моаите остават необясними и съдържат противоречива мистерия. Моаите са астрономически точно подредени. 18 тона статуи, сочещи директно към слънцето по време на равноденствието, наречени за Седемте сестри или Плеяди.

Издълбани от камък, почти 900-те човешки фигури са поръсени по фланговете на изгасналите вулкани на острова. Те са средно 13 фута високи и тежат 14 тона и най-вероятно са били изсечени от мекия вулканичен туф, открит в кариерата на Рано Рараку. Там повече от 400 статуи са все още в различни състояния, като някои са завършени и очакват транспортиране до предвиденото място за почивка.

Масивните издълбани скални фигури, известни като „моаи”, са основната атракция на този малък остров. Масивните глави се различават по своя дизайн. Някои статуи дори имат шапки, други имат сложни очи (построени от множество парчета камъни), други имат ръце… Местните жители, които са ги издълбали, със сигурност са имали добър усет за изкуството и не са бързали.

Моаите от страната на вулкана Rano Raraku, привличат особено внимание. Живописен пейзаж с много каменни глави, разпръснати по него…

Великденският остров Quest се опитва да отговори на въпросите за изграждането и транспортирането на моаи, които не само разглеждат техническата част, но и възможните причини, поради които са били построени.

Както винаги се случва в подобни случаи, чувствам се толкова малка и нищожна пред величието, мистерията и загадките на природата. Колко много тайни пази тя и търпеливо понася нашата крехка човешка и по детски наивност.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани