Животни и огледало

Животни и огледало

01/11/2018 Off By djani

Всеки е виждал каква забава настава, щом куче или котка зърнат своето отражение в огледало. Разпознаването на собственият образ е прието да се счита като признак на интелигентност при животните.

/Както знаем, не важи със същата сила при хората./

А как реагират другите животни?!? Американският психолог Гордън Гелъп, използвал шимпанзета за да намери отговора на този въпрос. В продължение на 10 дни той поставил шимпанзетата в продължение на 8 часа срещу огледала в отделни клетки. Първоначалната реакция била сякаш виждат друго животно от своя вид. След няколко дни реакциите им се променили. Започнали да използват огледалото за да разгледат вътрешността на устата си, започнали да правят различни мимики срещу огледалото, да наблюдават гениталиите си и да почистват областта около очите си. Казано по друг начин, започнали да дават индикация, че  разпознават отражението си. В следващите дни били сложени знаци на една от веждите или ухото били боядисани в червено, докато животните спят. Гелъп бил убеден, че ако разпознаят отражението като свое със сигурност биха докосна ли отбелязаното място. Разбира се, използвали боя без аромат, която не се усеща на кожата. Хората наблюдаващи този експеримент, тествали върху себе си действието на червената боя, като в продължение на 24 часа наблюдавали кожата си и се оказала , че е без аромат и се отмива лесно без последици. След това отново поставили огледала срещу маймунките и реакцията им била точно такава каквато предполагал психологът. Използвали пръстите си за да контролират и дори изтрият червените белези.

След този експеримент, опитите с огледало навлизат като успешен метод в сравнителната психология.

Нарича се „Огледален тест за самосъзнание” (MSR ).

Трябва да се отбележи, че не всички животни са реагирали на поставените червени знаци. Ето и някои други животни, които са дали индикация, че се разпознават срещу огледалото. Някои агресивно, други просто са отчитали отражението. Шимпанзета- джуджета, шимпанзета, орангутани, свраки, Азиатските слонове, делфини и дори китове. За сравнение, котките и кучетата показали в пъти по-слаба реакция.

Има още много интересни експерименти проведени с животни и огледало. Навярно тази игра скоро няма да приключи. Хората няма да се уморят да се опитват да изследват околният свят, а животните няма да спрат да ни изненадват. Но това принципно е по-добрият вариант.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани