Животно с мирис на пуканки

Животно с мирис на пуканки

14/01/2019 Off By martha

Ако случайно се разхождате из горите на Югоизточна Азия и може да се объркате като помислите, че на близо има кино. Това е защото части от Тайланд, Малайзия, Виетнам и Индонезия са дом на бинтуронга – месоядно животно, чиято урина мирише на пуканки.

Много ги оприличават на странна смеска между мечка и котка, но реално тези животинки нямат нищо общо с нито един от тези два вида. Те предпочитат живота в клоните на гъстите гори. Така те избягат хищниците на земята и междувременно си хапват плодове, буболечки, малки мишки или листа. Те имат дълги опашки, които използват да се придържат към клоните. Най-познати са обаче са с тяхната странна миризма. Тя най-вече произлиза от урината им, която те използват, за да маркират територията си. Те правят това като напояват козината и опашката си и се търкат в дънери и клони.

Как така урината на диво животно мирише на това, което си хапваме в киното?

В нея има специфично вещество, което озадачаващо се създава когато пуканките се готвят. Но Бинтуронгите не карамелизират урината си. Биолозите не са напълно сигурни как създават това вещество. Смятат, че определена бактерия в червата им играе голяма роля в този процес. Учените установили, че миризмата на урината им се задържала за дълго при стайна температура. Това означава, че тяхното маркиране на територия ще има продължително действие. Мъжката урина на бинтуронгите съдържа много повече от миризливото вещество отколкото женската. Вероятно това им помага да разпознаят пола на околните бинтуронги.

Интересно е да разглеждаме странните ходове на еволюцията, но тази информация е от голямо значение. Популацията на бинтуронгите е намаляла със 30% в последните десетилетия. Ако миризмата им помага да намерят партньор в природата, фактът, че ние можем да я възпроизведем може би ще помогне за развъждането им. Това ще ни застрахова, че те ще държат горите със мирис на пуканки за в бъдеще.

Автор: Мартина С. Попова