Животът в полярните области

Животът в полярните области

12/09/2019 Off By martha

В Арктика, в северното полукълбо, както в Антарктида в южното, слънцето не винаги изгрява: шест месеца ден се редува с шест месеца нощ… Не е лесно да се живее на тъмно, студено и в толкова суха среда! Полюсите са студени пустини. Понякога обаче някои животиснки видове успяват да се развиват и там.

Северният и Южният полюс са различни среди. Наистина в двете полярни области е студено, слънчевият ритъм е подобен. Все пак съществува важна разлика: арктическата област (Северен полюс) е ледовит океан, превърнат в леден блок, ограден от Америка, Европа и Азия, докато Антрактида е истински континент от замръзнала сладка вода, достигащ дебелина от 4000 м. Около Северния полюс степите и тундрата се превръщат в блата през лятото; около антарктида се намира океан, който отчасти замръзват през зимата.

Ледът на Арктика е царството на бялата мечка. Тя намира храна, коато сяда до дупките, пробити от тюлените, за да дишат, и чака някой от тях да се покаже, за да го убие с удар на лапата си. Благодарение на дебелия слой мазнина мечката понася тежките зими и не мигрира, за да се размножава. Остатъжите от убитите тюлени служат за храна на арктическите лисици. В морето китове и тюлени поддържат свободни води коридори, за да плуват между ледените блокове. Полярните морета, богати на планктон, безгръбначни и риба, са истински складове за храна.

С отдалечаването на полюса растителността става по-развита. Към мъховете и лишеите се прибавя по-богата флора. Все пак разнообразието в тундрата е слабо. През зимата тревата и храстите живеят под снега. През краткото арктическо лято земята се размразява на няколко сантиметра дълбочина. Растенията засилват развитието си и животът закипява. Тундрата се обсипва с цветя, разцъфтяват черни и червени боровинки, дребни върби и брези.