Животът на една панда

Животът на една панда

12/09/2019 Off By martha

Дълго време класирана в същото семейство като миещата мечка, днес пандата се смята за далечен братовчед на мечките. Тя живее в Централен Китай и в горите на Хималаите на границата с Тибет, между 1500 и 4000 метра височина. Видът и плоскостъпата походка, теглото (от 75 до 100 килограма) и ръстът (1,60 метра) я доближават до мечката. Но твърде особеният й хранителен режим и видът на зъбите я правят отделен вид.

Някога месоядна, днес голямата панда се храни само с бамбук. Тъй като смила само 20% от него, тя е принудена да изяжда изумителните 25 килограма на ден. Иманно с помощта на огромните си кътници тя смила богатите на протеини стъбла. Друга особеност: за разлика от другите видове мечки, голямата панда има шести пръст като палец, с който захваща бамбуковите стъбла. Дрезгавият й вик прилича повече на лай, отколкото на мечо ръмжене. Този тайнствен бозайник е изключително застрашен. От години се правят опити за размножаването на пандата, както и опазването и възстановяване на тяхната натурална околна среда. В Азия убийството на пандите, независимо от причината, е забранено със закон.

Нужно е да се отбележи, че малката панда не е мечка. Както голямата панда, малката също живее на високо, по югоизточните склонове на Хималаите. Храни се с бамбук, корени, жълъди, а понякога с дребни гризачи и яйца. Излиза главно вечер и нощем, Благодарение на малкото си тегло (само 3-4 килограма) и полусвитите нокти, тя ловко се катери по дърветата и се придвижва лесно по леда. Но този малък бозайник не е от семейството на мечките, а е последният представител на близко семейство: мечкоподобните.