Животът на Земята вече е изчезвал веднъж

Животът на Земята вече е изчезвал веднъж

07/09/2019 Off By nina

Ново проучване с канадска връзка разкрива, че животът на земята е бил заличен преди два милиарда години.

Изследователите стигнаха до това заключение след тестване на барит, минерал, открит на островите Белчер, в югоизточната част на залива Хъдсън, който е част от Нунавут.

„Скалите бяха полезни за изследователите, тъй като „заключват химически подписи“, необходими, за разбирането на това, каква е била атмосферата при първоначалното им образуване“, заяви Малкълм Ходжскис пред CNN авторът и доктор в университета в Станфорд

В крайна сметка, като изследва обстоятелствата около „Голямото окислително събитие“, проучването установи, че има твърде много кислород,

Преди милиарди години, много преди динозаврите, единствените същества, които успели да оцелеят на Земята, били микроорганизмите. Когато фотосинтезират, те променяли химичния състав на въздуха, което довело до излишък от кислород, който не може да бъде поддържан.

В крайна сметка атмосферата на Земята е изпратена, тъй като микроорганизмите източват всички нутриенти, необходими за създаването на кислород. От своя страна, биосферата – известна още като живот на Земята – преживяла „огромен спад“, а учените едва наскоро започнаха да разбират колко огромен е бил той.

Според техните открития, навсякъде между 80 и 99,5 на сто от организмите по това време са били унищожени, тъй като имало твърде много от тях, създаващи твърде много кислород.

“Дори нашите най-консервативни оценки биха надхвърлили прогнозите за количеството на живот, умрял по време на изчезването на динозаврите преди приблизително 65 милиона години”, каза Ходжскис пред CNN.

Тъй като планетата все още е уязвима от атмосферните промени, тези древни находки са от значение за днешния ден. Затоплящите се океани влияят на нивата на хранителни вещества, а оттокът в океаните пречи на подводните екосистеми. Това от своя страна заплашва фотосинтезиращите организми, които доставят повече от половината кислород в атмосферата на планетата.

Превод – Нина Жишева