Забила ви се е треска в пръста? Извадете я час по-скоро!

Забила ви се е треска в пръста? Извадете я час по-скоро!

23/06/2019 Off By nina

Може да ви се стори освобождаващо, да събуете обувките си и да излезете боси през топлата пролет и горещото лято, но това усещане ще остане само докато дървената тераса не забие в палеца ви противна треска. Още повече, когато тя е достатъчно малка или се е забила доста надълбоко, че е можете да я извадите. И така, какво ще се случи, ако просто я оставите в пръста си?

Най-добре е да не чакате, за да видите, тъй като оставянето на нещо чуждо в тялото може да осигури достъп на инфекция, казва Ашли Джоунс, сертифицирана практикуваща медицинска сестра в Ohio State University Wexner Medical Center.

“Кожата е физическа бариера, която предотвратява инфекциите”, обяснява Джоунс. Така че нараняването, което разкъсва кожата “улеснява бактериите да попаднат под кожата.” Тази бактерия може да се намира върху треската, която ви е наранила и да включи в кръвния поток, след като влезе навътре.

Една такава инфекция се причинява от тетанусната бактерия (clostridium tetani), която, ако попадне в тялото на човек, който не е ваксиниран против тетанус, може да освободи токсините, които увреждат нервната система.

Поради риска от инфекция, „обикновено препоръчвам да не оставяте треската в пръста си“, каза Джоунс. Ако не можете лесно да а издърпате с пинсети като прилагате бавен, постоянен натиск, “бих препоръчал просто да потърсите медицинска помощ”, съветва тя.

Д-р Джефри Бийлер, председател на педиатрията в Nicklaus Children’s Hospital в Маями, повтори тази препоръка. Ако премахването на дълбоко вкопано парче у дома доведе до много кървене, тогава се отправете към здравен център, където професионалистите могат да премахнат чуждото тяло с чисти, стерилни инструменти, каза той.

Ако отломката не е премахната, тялото вероятно няма да го абсорбира или да го разруши. По-скоро вероятно ще се опита да изтласка чуждото тяло, каза Бийлер. Раздробяването може да предизвика възпалителна реакция, която може да се изрази в подуване и зачервяване в тази област. Нещо повече, могат да се образуват джобове с гной, чиято цел е да изхвърлят парчето.

Ако възпалителната реакция продължи няколко дни или седмици, зоната понякога може да образува постоянна подутина или това, което се нарича “гранулом”, добави Джоунс. Това е вид защитен балон от имунни клетки, които обграждат чуждия обект, който тялото не може да изхвърли.

Понякога тялото естествено може да изхвърли парче от кожата, без да причинява възпалителна реакция, казва Бийлер. Друг път, парчето може да остане в кожата завинаги.

Бийлър споделя, че една негова приятелка, медицинска сестра, имала в ръката си парче, дълго около 3 сантиметра, в продължение на 40 години. “Можете да го почувствате, тя може да то мести, но не й причинява никаква болка”, казва той. – „През тези 40 години тя винаги се е чувствала добре. Сега треската не носи толкова голям риск от инфекция, колкото когато се е забила в ръката й, защото кожата вече е затворена върху нея“, добави той.

„ И все пак, чужди тела, попаднали под кожата – особено при деца и възрастни хора, които могат да бъдат по-податливи на инфекции – трябва да бъдат оценявани от медицински специалист“, съветва Бийлър.

Превод – Нина Жишева