Забравената недовършена пирамида

Забравената недовършена пирамида

29/01/2019 Off By martha

В Египет могат да бъдат намерени едни от най-сензационните и заинтригуващи находки. Много от тях са глобални феномен, едни по рода си изделия и архитектурни забележителности. Но с такова изобилие от находки, някой от тях остават назад в съзнанието на хората.

В началото на ХХ век, е намерена т.н. Недовършена северна пирамида на Бака. Изключително малко снимки съществуват от събитието. Мястото е забранено за посещения и разкопки, защото територията е станал част от военна зона през 60-те. Това което представлява е огромна рампа, издялана директно в камъка, която води до огромно отворено помещение. Самата скала на този архитектурен проект повдига редица въпроси, за това как и защо е започнат, каква функция би служило, и защо не е завършен?

Много казват, че е трябвало да бъде пирамида, но формата с нищо не подсказва, че това е вярно. До този момент не е намерено приспособление, което може да бъде използване за изкопаването на такава масивна „пропаст“ от камък – 23 метра в земята. Това, което най-много озадачило археолозите при откритието са били гигантските гранитни плочи, които били поставени по пода на незавършеното помещение. Спекулирали са дали това не е трябвало да бъде гроб цилиндрична вана, отново направена от гранит, с капак, поставена редом с останалите плочи. Никъде из Египет не е намерен подобен саркофаг. Самите плочи са с дължина 4 метра, 1.5 широчина и 2.5 метра височина, а гранитът, използван за средният ред може да бъде намерен само на повече от 800 километра от пирамидите в Гиза. Още по озадачаващ е фактът, че едната от тази плочи толкова голяма, че би било невъзможно да премине по коридора. Как са свалили този масивен камък?

През 1964г. Холивуд използва това място за снимането на филм. Това са последните снимки, които имаме от там. Днес тази забележителност дори не може да се посети. Защо? Мястото е превърнато в местно бунище. Не само боклуци, но и пясък запълва пропастта и никой не се опитва да я поддържа. Това, което е намерено преди 100 години, днес най-вероятно е унищожено от небрежност.

Автор: Мартина С. Попова