Забранено в космоса

Забранено в космоса

17/10/2018 Off By martha

За месеците, които астронавтите прекарват извън нашата атмосфера, космосът е техния дом. Но това е и мястото на което работят, а работното място винаги има правила. А когато сте на 400 километра в космоса правилата стават доста стриктни.

Най-голямата забрана е на романтичните интимни отношения. Местата, в които живеят астронавтите са около 388 кубични метра за екипаж от 6 човека. Можете да се досетите, че интимността вероятно би се превърнала в голям проблем, за това всички трябва да се държат професионално през цялото време на работата им.

Алкохолът е друго нещо, което е напълно забранено в космоса. Вероятно това се подразбира. Те трябва да са напълно трезвени през цялото време, тъй като има голямо количество фино оборудване и продължителни експерименти, които много лесно биха били унищожени от някой пиян астронавт.

Интересно е, че не могат да притежават хляб или каквото и да е, което може да направи трохи. Веднъж един астронавт решил да си скрие сандвич, но в момента, в който отхапал от него сандвича се разпаднал напълно на трохи, които отишли навсякъде заради липсата на гравитация. Тези трохи могат да се набутат в оборудването или важни вентилационни отвори. Ако някога сте имали прашинка в окото, можете да си представите колко изнервящи могат да бъдат трохите в космоса.

На астронавтите също така не им е позволено да перат. Те носят един чифт бельо за около 3 или 4 дена, а някои от тях носят едно и също работно облекло с продължение на месеци. Просто няма начин по които да бъде изпрано нещо в космоса достатъчно ефективно, а прането на ръка би било огромна загуба на лимитираното количество вода, което притежават. За щастие, дрехите се мърсят много по-бавно и усещането за мирис у хората е понижено в космоса. Тъй като няма какво да направят с мръсните дрехи, те се пакетират и се изхвърлят заедно с останалия боклук и изгарят.

Ако сте астронавт и искате питие след дълъг ден работа, сандвич за обяд или чисто бельо няма какво да направите освен да чакате да се приберете на земята.

 

Автор: Мартина С. Попова