Зависимостта на родителите от смартфона влияе върху развитието на децата им

Зависимостта на родителите от смартфона влияе върху развитието на децата им

05/07/2019 Off By nina

Как страстта ви към телефона засяга децата?

Изследване, публикувано в списанието Child Development, оценява 170 семейства с поне едно дете, чиято средна възраст е три години. Това е етап, в който се развиват емоционални, езикови, социални и поведенчески умения, пише The Healthy Archive.

Изследователите помолили родителите да запишат колко пъти са прекъсвали комуникацията с децата си, за да видят смартфона.

11% са заявили, че не са били разсеяни от смартфон, 17% са заявили, че са го правили само веднъж на ден, 24% са го казвали два пъти на ден, а 48% са признали, че са прекъснали комуникацията с децата си три или повече пъти на ден.

Children using technology on sofa

Един от най-показателните резултати е фактът, че изследователите са открили, че когато родителите са били разсеяни от смартфон по-често, децата са имали повече поведенчески проблеми, като истерия, бурни реакции и гняв.

В допълнение, други проучвания, проведени от AVG Technologies, показаха, че 42% от децата (4 от 10) смятат, че техните родители прекарват повече време в телефона си, отколкото с тях. Но най-тревожното е, че децата в крайна сметка копират това поведение и го повтарят до такава степен, че стават зависими от мобилните си телефони по същия начин, както родителите си.

Проучването подчертава, че за развитието на децата е много важна живата комуникация, “лице в лице”. По този начин те учат езика, учат се да разбират и регулират собствените си емоции. Гледайки възрастен, детето се учи да говори, да прави различава израженията на лицето, да реагира на него. Когато на децата им липсва жива комуникация, се оказва, че важните етапи на развитие избягват, остават незавършени.  Освен това децата не трябва да чувстват, че трябва да се конкурират с електронните устройства за вниманието на родителите си.

Превод – Нина Жишева