Загадката на древните дървени плочки

Загадката на древните дървени плочки

28/07/2019 Off By nina

Вписан древен египетски скарабей и пет глинени плочки с резби на голи жени са открити в Рехоб, 3500-годишен град в Израел.

Скулптурите вероятно изобразяват древни богини на плодородието, като Ашера или Ащарте, каза Амиха Мазар, професор по археология в Еврейския университет в Ерусалим, на живо. “Те са били използвани у дома, като част от популярната местна религиозна практика, главно свързани с плодовитостта на жените”, каза Мазар в имейл, отбелязвайки, че подобни дърворезби са открити и на други археологически обекти в региона.

Разкопките показват, че Рехоб (известен днес като Тел Рехов) е основан преди около 3500 години и градът процъфтява в момент, когато Египет контролира голяма част от региона.

Мазар и Ури Давидович, преподавател в същия университет, подробно излагат резултатите си в статия, публикувана наскоро в Бюлетина на американските училища за ориенталски изследвания.

Вписаният скарабей

Направен от минерал, наречен стеатит, скарабеят съдържа йероглифен надпис, който казва, че е създаден за починал човек на име “Аменемхат“, който е “писар на дома на надзирателя на запечатаните предмети”, според превода на Арлет Давид.

“Запечатаните артикули”, посочени в заглавието, представляват различни продукти и суровини, с които се занимава администрацията “, пише Давид, преподавател по археология в Еврейския университет в Ерусалим, в приложението към статията.

Загадка е кой точно е този индивид и какво е какво е правил скарабеят в сградата, където е бил намерен. „Ние не знаем нищо повече за него, включително къде е погребан“, каза Давид в имейл. Давид отбеляза, че е възможно Аменемхат никога да не е живял или посещавал Рехоб, а скарабеят може да е бил използван в Рехоб като напомняне за контрола на Египет над района.

Загадъчната структура

Скарабеят и две от резбите са били намерени в голяма конструкция, чиято цел и общ размер са неизвестни. Тя все още не е изцяло разкопана, но „изглежда, че е била голяма и сложна обществена структура. Широките й стени, подредбата на опорите, просторният двор с голяма зала на юг, дълбоките основи и масивната конструкция изпълват всички свидетелства. на неговата не-домашна природа ”, пишат Мазар и Давидович. „Трябва да се направят повече изследвания, за да се определи за какво точно е била използвана. Възможно е да е била част от дворец, административна сграда или резиденция на елита“, пишат Мазар и Давидович.

Превод – Нина Жишева