Задава ли се ефикасно лечение на акне?

Задава ли се ефикасно лечение на акне?

28/12/2018 Off By nina

Акнето е едно от ония състояния, за които на пръв поглед няма перфектно лечение, дори и със скъпи кремове, мехлеми и хапчета, които осигуряват някаква полза, но не дават окончателни решения. Едно голямо генетично проучване, проведено напоследък, разкрива че основен фактор за развитието на акнето е бил пренебрегнат.

„Прилагането на тези генетични подходи към акнето не е било правено никога преди и това е значителен скок напред“, заявява в изявление професор Джонатан Баркър, водещ автор на изследването.

Изследването, публикувано в Nature Communications, разглежда 26 722 индивида, от които 5 602 са имали тежко акне. Екипът идентифицира 15 региона на генома, свързан с развитието на акне, като 12 от тях не са били замесени предварително в това състояние. Установено е, че много от тези варианти влияят върху образуването на космения фоликул – все още неизвестен рисков фактор за заболяването.

„Изненадващо е, че толкова много варианти влияят върху структурата и функцията на космения фоликул”, казва Майкъл Симпсън, ръководител на групата по геномна медицина в King’s College Лондон. “Може да се окаже, че генетичната вариация влияе върху формата на тези космените фоликули и ги прави по-податливи на бактерии и възпаления, които са характерни за акне.”

Един от генетичните варианти, наречен WNT10A, е свързан с ектодермална дисплазия, състояние, което причинява рядка, тънка коса, както и други физически аномалии на ноктите, зъбите, кожата и жлезите. Около 22% от фенотипната вариация (наблюдавани характеристики) при пациенти с акне са обяснени с генетичните варианти, изследвани в проучването, като 15-те значими локуса представляват около 3% от това. Това предполага, че вероятно съществуват други причини, които допринасят за състоянието, но остават скрити.

„Редица генетични варианти сочат интересни механизми, които биха могли да бъдат наистина добри ресурси за създаването на нови лекарства или лечения, които наистина биха помогнали на пациентите“, добавя Симпсън.

Около 85% от хората се сблъскват с акнето в някакъв момент от живота си. Тези червени пъпки и бучки могат да се появяват в продължение на десетилетия и да оставят белези в до 20% от пациентите. Въпреки че състоянието понякога може да изглежда тривиално, за страдащите от възпалени пъпки, гнойни пришки и възли резултатите осигуряват допълнителна надежда за нови възможности за лечение.

“Акнето може да има тежки емоционални и психологически последици и е свързано с депресия, безработица, суицидни идеи и самоубийство”, пишат авторите.

Екипът се надява новото откритие да доведе до нови лечения с по-малко странични ефекти от сегашните лекарства. Един от най-добрите лекарства на пазара днес е изотретиноин (известен също като Accutane), но има нежелани странични ефекти, които придружават лекарството, както и забрана за ползването му от бременни жени.

Автор – Нина Жишева