Зад волана с телефон

Зад волана с телефон

14/01/2019 Off By martha

Всички знаем, че разконцентрираното шофиране е опасно. Съществуват „планини“ от проучвания, които потвърждават това. Почти 400,000 американци пострадват или биват убити поради невнимание при шофиране всяка година. Но из целият свят хората продължават да го правят. САЩ докладват, че 88% от шофьорите използват телефон докато карат, поне ¼ от тийнейджърите си пишат съобщения докато са зад волана, ¼ от възрастните твърдят, че писането на съобщения или имейли не влошава карането им и много други вярват, че говоренето по телефона е напълно безопасно. Това просто не се връзва с направените проучвания.

Не е грешно да се каже, че до някаква степен си вярваме прекалено много. Мозъците ни няма как да ни покажат с точност, колко е вредно разсейването по време на каране. Най-големият проблем вероятно се досещате е нуждата да вършим няколко неща едновременно. Десетилетия от проучвания показват, че не е от значение дали мислим, че сме добри в това или не, защото хората сме меко казано ужасни в това. Правим сравнително повече грешки когато се фокусираме на различни неща. Самото преместване на фокуса отнема време, колкото и малко да е то. Този преход води до пропускане на детайли и правене на грешки. Също така, докато се съсредоточаваме върху едно нещо сме един вид „слепи“ към останалото около нас. Мозъкът ни просто няма друг начин на обработване на информацията.

И така, на учените им е доста трудно да убедят хората, че разсейването им по време на шофиране е всъщност доста опасно. За жалост, много осъзнават това прекалено късно. Проучвания, които симулирали шофиране показват, че шофьорите, които говорели по телефона изпуснали почти половината от случващото се около тях – от знаци, от други коли, а дори и пешеходци. Когато ги попитали след симулацията те казали, че изредените неща ги е нямало. Също проучванията показали, че хората, които имат по-голямо самочувствие в правенето на няколко неща едновременно, всъщност получават по-ниски резултати на подобни тестове. Същото се отнася и за шофирането.

Това е доста сериозен проблем, дори и от самият факт, че е напълно предотвратим. Вместо да се тюхкате, че сте ударили колата си или да застрашите живота на друг, просто се съсредоточете върху карането си от точка А до точка Б, а след това сте напълно свободни да си пишете или говорите с когото пожелаете. Мислим си, че времето ни гони, но реално гоним собствената си опашка.

Автор: Мартина С. Попова