Заместител за солта?

Заместител за солта?

09/01/2019 Off By martha

Благодарение на химията знаем, че има стотици разновидности на сол в природата. Но когато става дума за храна използваме само един вид – натриев хлорид. Всъщност не може да се каже, че не се опитваме да заменим кухненската сол с нещо по-здравословно. Учените се мъчат вече десетилетия, от какво осъзнахме, че огромното количество сол, което консумираме може да ни убие. В лабораториите обаче не могат да пресъздадат версия на натриевият хлорид, която реално да има позитивен ефект. Из всичките експерименти направени, нито един от резултатите на е достигнал до силно познатият ни вкус.

Какво прави натриевият хлорид толкова специален?

Истината е, че все още нямаме отговор на този въпрос. На пръв поглед простичкият вкус на солта е също един от тези, за който знам изключително малко. Знаем обаче, че съставките на тази подправка, когато се разтопи в устната ни кухина съвпада перфектно с нашите вкусови рецептори. Дали природата умишлено е създала солта по този начин или ние сме еволюирали, е още един озадачаващ въпрос.

Голяма част от населението консумира пъти повече натрий ежедневно от препоръчването. До голяма степен това се дължи на нашите заучени вредни навици. Повечето не са готови да обърнат нова страница и да ги поправят, за това защо просто не заменим натрия с нещо друго? Де да беше толкова лесно…

Казват, че за сега най-добрият заместител е калиевият хлорид. Натрият преминава през вкусовите ни рецептори и изпраща сигнал към мозъка, който разбира, че това, което ядем в този момент е солено. За жалост калиевият хлорид не извършва това. Повечето определят този заместител като по-горчив и метален вкус. Той е толкова неефективен, че компании, които искат да намалят количеството натрий в продуктите са принудени да използват сбор от обикновеният натриев хлорид и калиев хлорид. Калиевият хлорид е също така опасен за хора със бъбречни заболявания и може да реагира остро в комбинация с някои лекарства.

Въпреки, че работи за някой хора, не е перфектният отговор, който ние търсим. За сега учените продължават да търсят начини да пресъздадат солеността без неприятните вреди. До намирането на добро решение, ще се наложи да се примирим с натриевият хлорид.

Автор: Мартина С. Попова