Замразен лимон

Замразен лимон

14/10/2018 Off By martha

Лимонът влиза едва ли не във всяка рецепта в интернет. То не са лимонова вода, лимонадата, чай с лимон, сок от лимон и какво ли още не. Трябва да си сляп, за да останеш в неведение за колосалните ползи за здравето от този цитрусов плод. Но ако само изцедиш сока на лимона, се лишаваш от толкова много от ней-ценните му съставки, че все едно изхвърляш ¾ от него.

Как да изцедим всичко от него?

В кората на лимона има 5-10 пъти повече витамини, отколкото в сока. Според експертите да се ядат корите на плодовете носи големи ползи за здравето. В кората и семките се съдържат: флавони, флаваноли, фенолови киселини, фибри, лимоноиги, картеноиги, кумарини, фурокумарини и полимероксифлавони. Заради тях лимонът трябва да се приема във вид на смути. Но и смутито от цитрусови плодове не е идеалният вариант. Има още по-добър вариант – замразяване. При него хем изяждаш целия лимон, хем не се чумериш от киселия му вкус.
Първо лимонът се измива и дезинфекцира с малко ябълков оцет. После се изплаква от оцета и се подсушава. Слага се във фризера за през нощта. Щом стане твърд, се настъргва на ситно всичко – кора, пулпа, семки. Слага се за вкус в ястия, супи, салати, сладоледи, кисело мляко и пр. По малко в чая и по малко в печените сладкиши. Останалото се държи във фризера.

Освен в гастрономията лимонът се използва отдавна и като лекарство в медицината. Вече е доказано, че той предпазва от рак и го лекува, понижава холестерола, бори се с възпаленията, убива вредни бактерии, регулира кръвното налягане, преборва депресията и стреса и пречиства бъбреците и черния дроб. Проучване на Тексаския университет от 2016г. доказва, че група специфични за лимона вещества, наречени лимоноиди, предотвратяват рака на гърдата, стимулиран от естроген. Но не само те – кумарините в лимона спират процеса на израждане на клетките. Лимоните са богати и на полифеноли, за които вече са установени около 100 различни механизма на въздействие върху раковите клетки и на първо място ефектът им на антиоксиданти. Но освен че предпазват от рак, лимоноидите принуждават раковите клетки да се самоунищожат. Този ефект се постига за по-малко от 12 часа и за него са нужни толкова лимоноиди, колкото има в 1 чаша лимонов сок.

 

Автор: Мартина С. Попова