Заплаха за таралежите

Заплаха за таралежите

22/03/2019 Off By martha

Таралежите се ловят заради луковидна маса от неразграден растителен материал в червата им, известен като безоар. Според водещи експерти по трафик на диви животни, малките, бодливи гризачи са изложени на риск от изчезване в Югоизточна Азия.

Търсенето идва предимно от Китай, където някои смятат, че безоарите, които се натрупват в храносмилателния тракт, имат мощни лечебни свойства, включително способността да лекуват диабет, треска от денга и рак.

Няма научни доказателства за лечебните свойства на безоарите.

Безоарите се продават или в сурово, или в прахообразна форма и могат да се преработват в капсули. Няколко грама от веществото могат да струват стотици, дори хиляди долари. Най-търсена е тъмночервената „кръвна” безоара, която се смята за най-мощната от няколко разновидности. Цените на безоарите са се увеличили експоненциално през последните няколко години, след последните твърдения за техните свойства за лечение на рак, според доклад от 2015 г. на организацията за наблюдение на търговията с диви животни, Трафик.

Точните нива на бракониерството на диви животни не са известни. Филипинският дикобраз, азиатският черноопашат дикий прародител и малайската дикобраза, които живеят в Югоизточна Азия, са маркирани като застрашени от Международния съюз за опазване на природата, организация, който определя консервационния статус на дивите видове. Повечето видове таралежи все още не са посочени като застрашен, което би укрепило правната защита и международната осведоменост.

Към настоящия момент, никоя от страните на Югоизточна Азия не е посочена като забранена за търговия с Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. Те регулират трансграничната търговия с диви животни и растения. Този проблем ще продължава да нараства, заради продължителното разпространяване на грешна информация и пасивността на организациите, които трябва да защитят малките гризачи.

Автор: Мартина С. Попова