Запознайте се – Стевия, полезна и не чак дотам

Запознайте се – Стевия, полезна и не чак дотам

24/01/2019 Off By nina

Листата на растението стевия се използват за производство на заместител на захарта.

Стевия е уникална сред хранителните съставки, защото е най-ценена за това, което не прави. Не добавя калории. За разлика от другите заместители на захарта, стевията произхожда от растение. Има някои въпроси относно ефективността му като помощ за отслабване или като полезна мярка за диета за диабетици.

Растението Stevia е част от семейство Asteraceae, свързано с маргаритката и амброзията. Няколко вида стевии, наречени candyleaf, произхождат от Ню Мексико, Аризона и Тексас. Но ценният вид, Stevia rebaudiana (Bertoni), расте в Парагвай и Бразилия, където хората са използвали листа от храсти на стевия, за да подслаждат храната си в продължение на стотици години.


Stevia rebaudiana

Откриването на стевията, в край на 18-ти век, често се приписва на Моисей Сантяго Бертони, италиански ботаник, въпреки че местните жители на Гуарани са я използвали от векове. Известно като kaa-he (или сладка билка) при местното население, листата на растението имат много приложения. В традиционната медицина в тези региони, стевията служи за лечение на изгаряния, колики, стомашни проблеми и понякога като контрацептив. Листата също се дъвчат сами по себе си като сладко.

На Бертони му е отнело повече от десетилетие, за да намери действителното растение, което го го накарало първоначално да го опише като много рядко. По същото време повече ферми започнали да отглеждат и събират стевия. Стевията бързо преминава от дивата природа в някои райони, за да се превърне в широко достъпна билка.

Днес стевията е част от пазара на заместители на захарта. Стевията може да бъде от полза за хората с диабет тип 2, както и за лечение на хипертония, но са необходими повече изследвания, твърдят учените.

“Наличните изследвания са обещаващи за използването на стевия при хипертония”, казва Улбрихт, старши фармацевт в Масачузетската болница в Бостън. Тя твърди, че Natural Standard е оценил стевията със степен „B за ефикасност” за понижаване на кръвното налягане.

Не-калоричният източник на сладост на теория очевидно е диетично решение. Но няколко проучвания показват, че заместването на захарта с изкуствени или нискокалорични подсладители може в крайна сметка да не доведе до загуба на тегло в реалния живот.

Едно проучване от 2004 г. при плъхове, открило че консумацията на нискокалорични подсладители, е довела животните до преяждане, вероятно поради несъответствие между възприеманата сладост и очакваните калории от захарта, според доклада в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders. Авторът на това проучване по-късно твърди, че хората, които използват изкуствени подсладители, могат да страдат от здравословни проблеми, свързани с излишната захар, включително метаболитен синдром, който може да бъде предшественик на диабета.

Безопасна ли е стевията?

Съществуват някои притеснения около растението стевия. Стевията може да причини ниско кръвно налягане, което би било от значение за някои, приемащи медикаменти за кръвно налягане. Продължават и проучванията за някои химикали, естествено срещащи се в стевията, които могат да причинят генетични мутации и рак.

“Препоръчва се предпазливост при употреба на лекарства, които също могат да понижат кръвната захар. Хората, които приемат инсулин или лекарства за диабет през устата, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт”, каза Улбрихт.

Стевията може и да взаимодейства с анти-фунгициди, противовъзпалителни средства, анти-микробни, противоракови лекарства, антивирусни препарати, потискащи апетита, блокери на калциевите канали, лекарства за понижаване на холестерола, лекарства, които увеличават уринирането, средства за фертилитет и други лекарства, споделя Улбрихт. Хората трябва да говорят с лекаря си, преди да решат да вземат стевия в големи количества, съветва тя.

Превод от английски – Нина Жишева