Защо бебетата казват първо мама и тата

Защо бебетата казват първо мама и тата

17/01/2019 Off By nina

Първите думи на бебето често са “мама” и “тата/дада”, за много радост на родителите. Сега учените знаят защо.

Ново проучване показва, че отвъд очевидното – мама и татко са най-често наоколо и бебетата са привързани към тях – езиците в много култури са направили задачата лесна, като са създали думи за майка и баща, които представляват модели на повтарящи се звуци.

За да стигнат до тази констатация, учените сканирали мозъка на 22 новородени (възраст 2 дни до 3 дни), докато те слушали записи на готови думи. На бебетата били казвани думи, които завършват с повтарящи се срички, като “мубаба” и “пенана”, както и думи без тях, като “мубаж” и “пенаку”.

Мозъчната дейност се увеличавала в темпоралните и левите фронтални области на бебетата, когато им пускали повтарящи се думи. Думите с несъседни повторения (“бамуба” или “напена”) не предизвиквали отличителни отговори от мозъка.

Това подсказва, че думите “мама” и “тата” (или “дада, папа”) са добре подбрани думи за обучение на бебето и също така показва, че способността за по-лесно разпознаване на тези видове повтарящи се звуци е здраво свързана с човешкия мозък.

Изследването, водено от пост-докторантът от Университета на Британска Колумбия Юдит Джървейн, бе публикувано онлайн в списанието Proceedings  на Националната академия на науките преди няколко години.

“Вероятно не е съвпадение, че много езици по света имат многократни срички в своите „детски думи““, казва Джървейн, като цитира думите „папа“ на италиански и “tata“ (дядо) на унгарски като примери.

“Езиковият център на повечето десничари е разположен в лявата половина на мозъка”, казва Джървейн. “Това съответства на нашето откритие при новородени бебета и подкрепя убеждението ни, че хората се раждат със способности, които ни позволяват да възприемаме и изучаваме майчиния език системно и ефективно.”

“Мозъчните области, които са отговорни за езика на възрастен, не” научават” как да обработват езика по време на развитието си. Те по-скоро са специализирани – поне отчасти – да обработват езика от самото начало.”

Автор – Нина Жишева