Защо Великденски заек?!?

Защо Великденски заек?!?

08/04/2019 Off By djani

Главен герой на днешната статия е Великденският заек. Покрай вълнението около наближаващият празник се замислих от къде идва и какво представлява. Защо точно заек? Къде са корените на тази традиция? Вие задавали ли сте си този въпрос?!?

Първият документален източник на легендата за Великденското зайче е историята, публикувана през 1680 г. (!!!) , в която е разказано за едно магическо създание, като заек, което  хвърля яйца в градината.  

Според центърът за детска литература и култура към Университета на Флорида, Великденският заек произхожда от 13-ти век. В предхристиянска Германия, между другото, хората се покланяли на богинята на зората, пролетта и плодородието  Еостра . Англо-саксонците също почитали тази богиня. Честванията в нейна чест се провеждали в деня на пролетното равноденствие. Асистенти на Еостра, били зайци, а те носели светлините, които давали  началото на зората на сутринта. И най-вероятно древните германци и англо-саксонците заели своя култ от много по-древните гърци, чиято Афродита също имала зайци в свитата си.

Но заекът не се е превърнал светкавично в символ на Великден. Трябвало да се бори с други суеверия. Има твърдение, че през 19-и в., германците и англосаксонците все още търсели символа на Великден, тъй като в Бавария кукувицата тайно слагала яйца, в Елзас това било щъркел, в Саксония петел, а в Хесен хората били убедени, че лисицата скрива яйцата.

Великденският заек дошъл в САЩ в началото на 18-ти век с имигранти. Сантименталните германци не искали да изоставят традицията си и след гражданската война заекът завладял Америка . И оттогава, в продължение на няколко века, американци и европейци си подаряват шоколадови зайци  на Великден. И децата им се разхождат из къщата, търсейки с ентусиазъм дори в най-уединените и труднодостъпни места, магически великденски яйца.

Признавам, че търговците много умело яхват всяка мания на човечеството. Преди Великден зайчета има в кухнята, във вид на сувенири, по дрехите, по карнавални костюми и партита за децата…

Понякога това стига до крайности, но ако носи радост на малки и големи. Ако усмихва децата и обединява хората, какво толкова лошо има в това? Аз съм за празнуването на всички празници, стига истинските ценности покрай празникът да не се изгубват в някаква външна демонстрация.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани