Защо говеждото месо е толкова вредно?

Защо говеждото месо е толкова вредно?

12/06/2019 Off By martha

Животинските храни имат по-голям въглероден отпечатък от растителните храни. Производството на говеждо месо, например, използва 20 пъти повече земя и отделя 20 пъти повече емисии от растящите зърна на грам протеин и изисква до 10 пъти повече ресурси от производството на пиле. Ако трябва да се направи списък, храните с най-голямо въздействие върху околната среда ще са всички видове говеждо месо. Агнешкото и козето месо също оставят тежки следи, защото, като крави, тези животни освобождават метан, парников газ много пъти по-мощен от въглерод.

Изчисляването на въглеродните отпечатъци не е просто, като се има предвид огромното разнообразие на земеделски производствени методи. Това включва оценка на количеството на CO2, отделяно от енергията, торовете и използването на земята, както и в преработката, опаковането и транспортирането. Отнело е повече от две години за CleanMetrics да изследват въглеродните следи от стотици различни селскостопански стоки.

„Пилешкото вероятно има най-ниския въглероден отпечатък от всеки животински протеин“, казват учените, направили изследването. Пилетата са много по-ефективни при превръщането на фуражите в месен протеин и това намалява количеството земя, торове и енергия, което води до лек въглероден отпечатък.

Доказателствата са ясни по отношение на необходимостта от прехвърляне на диети към по-малко месо и повече растителни протеини, както по здравословни, така и по екологични причини, казва съавторът на изследването Мартин Хелър от Центъра за устойчиви системи към Университета на Мичиган в Училището по околна среда и устойчивост.

Докладът на Европейската комисия EAT-Lancet, публикуван през есента на 2018 година, включващ 37 учени от 16 страни, стигна до заключението, че радикалната трансформация на световната хранителна система е необходима, защото тя застрашава стабилността на климата и е най-големият двигател на деградацията на околната среда. В допълнение, нездравословните диети представляват по-голям риск за здравето в дългосрочен план от опасния секс, употребата на алкохол, наркотици и тютюн, съобщава докладът.

“Диета, богата на растителни храни и с по-малко животински хранителни продукти, повишава ползите за здравето и околната среда”, казва Уолтър Уилет от Комисията по EAT-Lancet.