Защо забравяме

Защо забравяме

21/11/2018 Off By djani

 

Забравянето се счита за обичайно в ежедневието. Почти всеки ден се наблюдават отделни случаи на неизправности в паметта с човек, които на пръв поглед може да ви се сторят  прост и безобиден проблем.

Можете да забравите къде сте поставили ключовете или да забравите да позвъните на приятеля си, въпреки че сте обещали. Първо, съгласна съм, че забравянето не означава, че тази информация се губи от паметта или се изтрива напълно. Причината за това , по една или друга причина човек се опитва да извлече информация от частта на мозъка, отговорна за дългосрочната памет.

В продължение на много години, психолозите са развили множество теории, опитвайки се да обяснят феномена на забравата. Една от първите е теорията, предложена от германския психолог Херман Ебингауз през 1885 г. Той самостоятелно провежда серия от експерименти, с помощта на които е успял да установи пряка връзка между времето, необходимо за спасяване и запомняне на нова информация.

Според тази теория спомените ни са смесени с това, което сме научили в миналото и с това, което ще научим в бъдеще. Предполага се, че цялата информация, съдържаща се в дългосрочната памет, може да се смеси заедно с новата информация, която искаме да съхраним, което води до деформация или неизправност в паметта. Трудно е да си спомните какво се е случило с вас на втория ден от университета, тъй като много събития са минали оттогава и са се появили много нови спомени и те просто са се наслагвали.

Струва си да се отбележи, че уникалните и изключителни събития са по-малко уязвими от смущения. Най-вероятно си спомняте завършването на гимназията или завършването на университета, вашият сватбен ден или момента, в който родихте детето си.

Въпреки фактът, че забравата се възприема като нещо негативно, това е нормална част от живота. Има много неща, които човек може да направи, които могат да подобрят паметта. Сред тях са концентрацията, повторението, свързването на нова информация с предишни или жизненоважни позиции. И, разбира се, стойте настрана от това, което може да доведе до отсъствие на мислене и достатъчно сън, за да позволите на центъра на паметта в мозъка да си почине.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани