За 250 години сме унищожили близо 600 растителни вида

За 250 години сме унищожили близо 600 растителни вида

13/06/2019 Off By nina

Много хора могат да назоват птица или бозайник, който е изчезнал през последните векове, но малцина могат да посочат растение, което е имало същата съдба. Изследователи от Кралските ботанически градини Kew и Стокхолмския университет наскоро установиха, че най-малко 571 растителни вида са изчезнали от 1750 г. насам и това е два пъти повече от всички изчезнали птици, бозайници и земноводни, съобщават от Kew.

Числото е пресметнато, когато съавторът на изследването от Kew Рафаел Говартс преглежда всички публикации за изчезване на растенията в продължение на повече от 30 години и установява, че броят е четири пъти повече от съществуващия списък на изчезнали растения.

Според Говартс създаването на списък с изчезнали растения е изчерпателна задача. Той пише за опита си на уебсайта на Kew: “Събрах данни за всички изчезнали растения, като проверих съответните научни публикации от 1988 г., посещения на хербарии и екскурзии за търсене на изчезнали растения, които правих по време на почивките си.”  

Изследователите твърдят, че данните сочат, че изчезването на растенията се случва около 500 пъти по-бързо от очакваното без човешка намеса. Техните открития са публикувани в списанието Nature Ecology and Evolution.

Те открили, че най-високите нива на изчезване са на острови, в тропиците и в райони със средиземноморски климат. Основната причина за изчезване е унищожаването и загубата на местообитания, често поради човешка дейност.

Изчезналите видове включват сандаловото дърво на Чили, което е било експлоатирано за етерично масло и не е било наблюдавано от началото на 1900 г., а маслиновото дърво Св. Елена е било унищожено след опустошителна атака на термити и гъбична инфекция през 2003 година.

Изследователите обаче открили, че 430 вида, които някога са смятани за изчезнали, са преоткрити. Сред тях са чилийският минзухар, преоткрит през 2001 г., след като години наред никой не го бил виждал.

Докато някои видове са преоткрити и защитени, в момента списъкът съдържа 571 документирани изчезнали растителни видове, повечето от които сега е малко вероятно да бъдат преоткрити Много от растенията, които са изчезнали, биха могли да предложат решения за продоволствена сигурност или лекарства, но за съжаление ние никога няма да разберат тяхната стойност ”, пише Говартс.

“Истинският брой на изчезналите растения, разбира се, е много по-висок, тъй като списъкът, който съставям, е само на онези видове, за които учените са документирали и са търсили. Много повече растения са известни само от оригиналната им колекция или исторически екземпляри.”

Превод – Нина Жишева