Защо и как иглуто топли?

Защо и как иглуто топли?

25/01/2019 Off By martha

В продължение на хиляди години хората, както и растенията и животните, използват замразена вода от небето да се топлят. Това обаче не звучи много логично. Снегът е студен. Всички знаем това. Никой не знае, кой точно е направил първото иглу. Оказва се, че с правилните физични изчисления снегът всъщност може да задържа топлина.

Замразената Арктика е едно от най-негостоприемните места на планетата. Въпреки това има племена, който все пак обитават тази снежна пустош. Из всичкият този лед, където температурите падат до -50˚С, оцеляването означава намирането на подслон. Не е регион познат за горите си, за това номадските племена се научили да строят с единственият подръчен материал – сняг.

Когато телесната температура се понижи и започнем да зъзнем, реално усещаме как топлината напуска тялото ни. Колкото по-малко топлина, толкова по-студено ни става. Когато човек е в иглу, той излъчва топлина извън тялото си и тя се разпространява из помещението. Точно това се случва и в домовете ни. Изолацията прави същото нещо. Току-що паднал, мек сняг съдържа 95% въздух. Това го прави уникален изолатор, но не е достатъчно плътен, за да се може да се строи с него. Солидният лед би предпазил от ветровете, но е прекалено тежък за работа. Тайната за хубав сняг за иглу е комбинацията да двете. Традиционните иглу блокове не са изваяни, а са изрязани директно от земята.

Както винаги, животните са установили това много преди човека. Полярните мечки и всички останали животинки, които живеят на тези места правят хралупите си по същият начин. Макар да ни е отнело повече време, нашите природно инженерни мозъци създали нещо не само практично, но и изключително стабилно. Иглутата се строят на различни етажи. На ниските ще се насъбира студеното, а на по-високите където ще се храним и ще спим ще се задържа топлината. На всичкото отгоре, телесната ни топлина разтапя най-вътрешният слой на структурата, което допълнително изолира. Принципно, температурата в иглуто може да е с около 40 градуса по-висока от тази извън, но комбинирано с приятели става сравнително по уютно.

Автор: Мартина С. Попова