Защо котките ни донасят мъртви мишки

Защо котките ни донасят мъртви мишки

14/03/2019 Off By nina

Това е твърде позната история за собствениците на котки: отваряте вратата, за да пуснете Писанка за вечеря и какво да видите! Носи ви мъртва мишка, разбира се.

Такова неприлично поведение оставя много собственици на котки в почуда. Защо, в края на краищата, котката ви трябва да убие яденето си, когато у дома я чака купичка, пълна догоре с Фрискис?

Преди да установят, че котката им е просто хладнокръвен убиец, собствениците на котки трябва да разберат няколко факти за това, което определя поведението на домашния им любимец.

Котките са преди всичко ловци с естествен произход, тъй като неотдавнашни проучвания за ефектите, които дивите и домашните котки имат върху птиците и популациите от гризачи, са оказали. Твърди се, че котките убиват милиарди малки животни всяка година. Но това не ги прави зли – просто изключително добре адаптирани към начин на живот на хищник.

Въпреки че за пръв път са били опитомени преди около 10 000 години, котките запазват ловните инстинкти на своите диви предци, както и простите черва, които им позволяват да усвояват сурово месо.

Въпреки това, много котки не ядат плячката си, понякога дори не я убиват. Обикновено женските котките носят кървави подаръци на собствениците си. Но те си имат причини за това.

В дивата природа, майките-котки учат малките си как да ядат храната си, като носят у дома мъртва или ранена плячка. Домашните котки не се различават. Но в тази модерна ера на домашни котки много женски котки нямат малки, на които трябва да предадат своята ловна мъдрост.

Оставяйки мъртво животно на задната веранда, вашата котка изиграва своята естествена роля като майка и учител. Вие, нейният любящ собственик, представлявате нейното заместващо семейство. И честно казано, тя знае, че никога не бихте успели да уловите тази вкусна мишка сами.

Така че, преди да накажете котката си за смъртоносните й навици, помислете какво означава нейното поведение. От хранене до използване на котешката тоалетна, навиците на вашата котка се основават на високо развит инстинкт за оцеляване.

Превод от английски – Нина Жишева