Защо котките правят странни неща?

Защо котките правят странни неща?

12/06/2019 Off By martha

Хората често мислят, че котките са странни – сякаш човешкото поведение е толкова логично. Но е вярно, че често се нуждаем от помощ при декодирането на нашите котки.

Защо котката ми пие от кранчето?

Някои котки намират интересна течащата вода и предпочитат вкуса. Спокойната вода в купичката може да изглежда непривлекателна, особено ако купата не се поддържа чиста и свежа. Котките също имат чувствителни мустаци, които предпочитат да не докосват стените на купа докато ядат или пият.

Защо котките ядат трева?

Тревата и растителното хранене се считат за нормално поведение при котките и може дори да спомогне за намаляване на натоварванията с паразити. Вероятно това е черта, която е предавана от диви котки, които са яли растителност, за да почистят червата си. Тревата също е естествено влакно, важно за общото здраве на стомашно-чревния тракт. В дивата природа котките могат да получат фибри от растителни вещества в червата на животни.

Защо котките полудяват, когато времето се променя?

Наричани „зоомиите“, тези изблици на активност могат да се случат по всяко време и са само освобождаване на натрупаната енергия след всички онези хубави, дълги котешки дремки. Някои собственици на котки забелязват, че зоомиетата се покачват, когато се сменят сезоните. Ако отворят прозорците за чист въздух, котките, които все още са ловци в сърцето си, ще бъдат стимулирани от присъствието на плячка, нови шумове, нови аромати във въздуха, и буквално ще почнат да се катерят по стените, завесите и каквото намерят.

Защо някои котки не харесват чесане по корема?

Косъмчетата в областта на корема и опашката са свръхчувствителни към допир, така че чесането може да бъде свръхстимулиращо. Котките предпочитат да бъдат чесани по главата и особено под брадичката и бузите. Триенето на лицата им върху други котешки животни им позволява да смесват аромата си заедно, като в крайна сметка кулминират в „колониален аромат“, за да разпознаят кой принадлежи в тяхната група. Те ни поздравяват по същия начин.