Защо Мона Лиза е толкова популярна?

Защо Мона Лиза е толкова популярна?

27/02/2019 Off By martha

Неоспоримо, известната картината от Леонардо Да Винчи „Мона Лиза“ е уникална художествена композиция. Много бързо можете да намерите прехвали на картината в интернет. Може би няма човек на земята, който не би разпознал Мона Лиза.

Срещали ли сте някой, който мисли, че картината е просто… добра?

Много хора на изкуството вероятно дори няма да могат да ви дадат причина защо Мона Лиза е толкова популярна, при положение, че могат да ви покажат много по-добри картини. Ръководителят на Лувъра споменава, че 80% от посетителите на огромният френски музей са там само, за да видят Мона Лиза. Картината не е известна защото е 10 пъти по-добра от всяка друга. Нейната история разкрива нещо много по-интересно – как изкуството пробива своя път в ежедневният живот на човека.

Може би това никога нямаше да бъде реалност, ако не беше изчезнала картината на Да Винчи.

Преди великото изчезване на Мона Лиза, един критик се влюбил толкова дълбоко в картината, че собственоръчно я направил шедьовър. В книгата „Ренесансът“ публикувана 1873 година, Уолтър Пейтър предоставил широко описание на картината. По това време било изключително трудно изкуството да се види на живо. Пейтър на писал „ода“ към Мона Лиза и това се циментирало в съзнанието на викторианците. Самият Оскар Уайлд казал, че описанието е чудесно.

Дори е този период, Мона Лиза била известна в кръга на изкуството. Не била най-популярната картина в света.

На 21 Август, 1911 година, Винченцо Перуджа, бивш служител на Лувъра, свалил картината от стената и я взел за вкъщи. Отнело цял ден за да осъзнаят, че картината я няма. Мона Лиза била изгубена в продължение на две години. Пресата, която често цитирала Уолтър Пейтър, я нарекли „най-великият портрет направен някога“. Спекулирали, че усмивката й подлудила крадецът. Хиляди души посетили Лувъра само, за да видят празното място на което Мона Лиза някога била.

С всички тези прехвали, обикновеният човек е нямал как да види великата картина. През тези две години фантазирали за красотата и пиршеството й. Когато най-сетне крадецът бил заловен, Перуджа казал, че искал да закара Мона Лиза обратно в Италия. Тя се превърнала в най-известната картина в света до голяма степен заради нейното двегодишно отсъствие. Мона Лиза се превърнала в легенда. Била показана във всеки вестник, който публикувал за нейното завръщане. Било голямото разкритие, съпътствано със история, сходна със хиперболата на Уолтър Пейтър.

Те не станала известна заради начина, по който е нарисувана. Мона Лиза е като „празно лице“, което всеки може да интерпретира индивидуално. Коя е тя? Защо Леонардо я е нарисувал в тази поза? Какво е значението на обстановката й? Има ли скрити съобщения? На тези въпроси можете да отговорите само вие.

Автор: Мартина С. Попова