Защо морската вода е солена?!?

Защо морската вода е солена?!?

14/04/2019 Off By djani

Водата и океаните са солени, знаем, но освен това всеки от тези резервоари има свой вкус, който се отличава със степента си на „соленост“. Факт е, че различни количества химически елементи се съдържат в различни морета и океани. Съставът на тези елементи зависи от състава на морското дъно. Изненадващо, но освен соли, морската вода съдържа, почти всички елементи на периодичната таблица. Например, в допълнение към натрия и хлора, които са част от обичайната сол, водата съдържа вещества като магнезий, калций, калий, бром и други елементи.

Но на въпроса: „Защо морската вода е солена”? Учените се опитват да отговорят още от древни времена. Мнозина вярват, че солта е донесена заедно с потоци от реки, вливащи се в морето.  Освен това, солта се съдържа в скалите, които образуват морското и океанското дъно.

Много соли, които не участват в подобни биохимични процеси, биват отделени от химичния състав на водата по други начини. Например глината и други вещества от сушата, пренесени в океана чрез реките, потоците дъждовна вода и вулканичната пепел, може да се свържат с определени соли и да ги отнесат до морското дъно. Някои соли влизат в състава на скалите. Така посредством различни процеси, много от солите в крайна сметка се отлагат на морското дъно.

Средната соленост на всички океани и морета е 35 гр. сол на литър вода. Но във водата на различни морета и океани има различно количество сол. За най-солени се приемат водите на Финландския залив и Балтийско море. Най-солено е Червено море .

Интересен факт е, че колкото повече натрий и хлор се съдържа във водата, толкова по-добре се изтласкват телата, които попадат в нея. Затова най-добре е да се научите да плувате в Мъртво море.

В солените води броят и съставът на химичните елементи през цялото време остават почти непроменени. Следователно морският живот е много придирчив. Ако риба от едно море попадне в друго, малко е вероятно да оцелее. Ако кожата ви е по-чувствителна или има някакви наранявания, естествено влизането в солени води трябва да бъде отложено…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани