Защо наши древни предшественици са били канибали?

Защо наши древни предшественици са били канибали?

10/05/2019 Off By nina

Преди около 900000 години в днешна Испания роднината на човеците Homo antecessor преследвал и изяждал други от рода си, оставяйки след себе си най-старите известни доказателства за канибализъм.

Новият анализ на тези древни останки намеква, че тези хоминини са постъпвали като канибали, защото човешката плът е питателна и че хората са били по-лесни мишени от други видове плячка.

Костите на седем Homo antecessor, открити на археологическите разкопки в Гран Долина проявиха отличителни признаци, че са били канибали: човешки зъбни следи, следи и счупвания, за да бъде изваден костния мозък – съобщават изследователи в ново проучване. Тези кости са смесени с кости, представляващи девет други вида бозайници; 22 индивида, които също са били разкъсани и изядени.

Homo antecessor, очевидно са имали много плячка, от която да избират, така че защо е имало и хората в менюто им? За да разберат, изследователите са използвали компютърни модели, за да изчислят калориите, от които Homo antecessor имали нужда дневно. След това те оценили калориите на различните животни – включително и у хората – и енергията, която би била необходима, за да бъдат уловени. Те предположили, че ловците Homo antecessor биха избрали плячката си въз основа на баланса – най-много калории с най-малко усилия.

Предишни проучвания показват, че докато хората осигуряват умерено питателна храна, има и други животни, които представят много повече калории, съобщават учените. Но ако ловците трябвало да харчат по-малко енергия за улов на човешка плячка, те биха се облагодетелствали дори и ако калорийният баланс на човешката плът е по-нисък.

Изследователите са открили, че въпреки че човешките кости са най-представени в находището, те представляват по-малко от 13% от калорийните изисквания на ловците; повечето коси са от носорози, елени и коне. Но за разлика от хората, тези животни идват с много висок разход на енергия.

“Нашите анализи показват, че Homo antecessor, подобно на всеки хищник, е избирал плячката си следвайки принципа на оптимизиране на съотношението между разходи и ползи”, обяснява главният автор на изследването Хесус Родригез, изследовател в Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH), Испания.

„Като се има предвид само този баланс, хората са били „високопоставени“ видове плячка. Това означава, че в сравнение с други плячки, много храна може да бъде получена от хората на ниска цена“, каза Родригес.

Превод – Нина Жишева