Защо нещата потъмняват, когато са мокри?

Защо нещата потъмняват, когато са мокри?

22/05/2019 Off By nina

Без значение колко дезодорант използваме, предизвикателството е да скрием признаците на пренапрежение. Под флуоресцентните лампи в местната фитнес зала петна на подмишници и по гърба са твърде видими , тъй като тениските и потниците бързо добиват нюанси, когато се изпотим.

Но защо тъканта потъмнява, когато е влажна? Може да се ядосате, че производителите на дрехи все още не са решили проблема. Но това няма нищо общо с материята на самата тениска. Въпросът е как очите възприемат светлината и как някои мокри предмети я пречупват по различен начин от сухите.

В действителност влажната тъкан не е по-тъмна от сухата. По-скоро просто изглежда по-тъмна за човешкото око. Същото се отнася и за други повърхности, влажни срещу сухи, като мокър цимент след дъждовна буря, или мокър пясък под вълни, които се плискат над него.

Когато светлината – например от слънцето или от лампата – удари обект, част от тази светлина се абсорбира, а други се отразяват. Дължината на вълната на светлината (измерена в милиардни части от метъра), която се отразява от обекта обратно в очите ни, определя какъв цвят възприемаме като обект. Синята риза абсорбира всички дължини на вълната на светлината, с изключение на тези, които съставляват синьото (приблизително 450 нанометра) и отразява това, което е останало в областта около него.

Но според Ричард Саклебен, пенсиониран химик и член на експертната група на Американското химическо сдружение, цветовете, които възприемаме в отразената светлина, зависят от свойствата на повърхността, от която светлината отскача.

Когато разлееш вода върху панталоните си, тъканта се покрива с допълнителен слой вода. Така че, след като светлината удари мократа риза, този слой води до това по-малко от сините дължини на вълната на светлината на синята риза да бъдат отразени към очите ни и повече от синята светлина, която се пречупва или отскача от нас обратно в тъканта. Това явление се нарича пълно вътрешно отражение.

“Водата не абсорбира цвета, тъй като самата вода е безцветна”, каза Саклебен. “Но вместо това, водата действа като водач на повърхността на тъканта, променяйки ъгъла, при който светлината удря ризата.”

С други думи, водата – включително тези неприлични маркировки за пот под мишниците – помага на повърхността на тъканта да абсорбира повече от светлината, която я удари, което ни кара да възприемаме тези части на ризата като по-тъмни.

Саклебен казва, че това явление се отнася и за боята. „Цветът, с който ще оцветиш къщата или стената на спалнята, е важен и ще изглежда различно, когато [боята] е мокра и когато е суха по подобна причина“, казва той.

Въпреки това, много фактори – не само слой от пот или вода – влияят на възприемането на цвета от хората, отбеляза Саклебен. “Повърхността изглежда различна в зависимост от това каква светлина, каква интензивност на светлината и ъгълът на светлината го удрят”, каза той.

Но ако разлеете вода или получите следи от пот, вие не се притеснявайте: скоро дрехата ще изсъхне и отново ще можете да прекарате деня си със суха риза.

Превод – Нина Жишева