Страх ли ви е от високо?

Страх ли ви е от високо?

23/10/2018 Off By martha

Страхувате се от височини защото генерично придобития инстинкт, които вашите прадеди са предали на вас ви казват, че височините са твърде опасни. В пра исторически времена, животът на хората бил пълен с опасности. Много животни са застрашавали животът на обикновеният човек, но нещото, което плашело всички създания е падането от високо място. Скалите, планините или дори високите дървета, по които са се катерили в търсене на храна водели с тях опасността от смърт. По това време е нямало никаква медицина или хигиена и сериозно охлузвания или чупене на крайник в много от случаите водело до инфекция и смърт. Поради тази причина хората са се сдобили с генетичният инстинкт, които ни пази от тази опасност.

Някой хора са родени с по-малък страх от височини или се тренират да устояват. Доста лесно бихте намерили клипчета на авантюристи със страст към височини да се катерят по кранове или по фасадата на нелепо високи сгради.

Други се справят с височините доста по-трудно. Тях ние обозначаваме като страдащи от вертиго. Това не е много точно. Вертиго се получава когато някой се чувства все едно се върти когато реално стои на място. Да, вярно е, че много хора получават това чувство когато погледнат на долу от голяма височина, но други хора го получават като погледнат нагоре към огромна структура. Вертиго може да е един от симптомите на акрофобия – екстремен и ирационален страх от височини. Хората, които страдат от това биха били изплашени от неопасни височини, например слизането по стълби или поглеждането през прозореца.

Експерименти показват, че дори бебе не би припарило до място, от което има възможност да падне. Странното е, че не сме се сдобили с инстинктивен страх от скорост, тъй като примитивният човек можел да се движи толкова бързо колко можел да бяга, а това не било особено опасно. И така в днешни времена умираме от страх да се качим по двуметрова стълба, но ни е напълно спокойно да караме с повече от 100 километра в час по магистралата.

 

Мартина С. Попова