Защо Норвегия е пълна с коли Тесла?

Защо Норвегия е пълна с коли Тесла?

09/10/2018 Off By martha

Колите Тесла са станали изключително популярни през последните години и с право. Тези електрически коли поставят под прожектор огромното плато от възможности и отварят вратите към бъдещето на превозните средства. В момента една от главните причини за замърсяване особено в големите градове са колите. Премахвайки горивото не само пречистваме атмосферата си, но и правим удоволствието по-икономично.

Тогава защо всички не караме електрически коли?

Причината е изцяло финансова. За да може един град с население около 2,000,000 души да поддържа 100,000 електрически коли трябва да бъдат поставени минимум 5,000 електрически постове за зареждане. В момента в София има бум на такива коли. Може би столичани са забелязали в последната година малки сини електрически коли – Spark. Идеята им е да бъдат вид обществена услуга подобна на такси, но с клиента в ролята на шофьор. Колите се взимат и оставят от зарядни станции, специфично направени за тях.

Като цяло, те са голяма позитивна стъпка напред, но има едно място, което може да служи за пример на всички останали.

Осло, Норвегия.

Оказва се, че този град е епицентъра на електрически коли. Там компанията Тесла е счупила рекорд за най-много коли от един и същ модел продадени за месец и това се отнася за всякакъв вид коли, не само електрически. Осло, заедно със самата държава, напълно са приели и имплементирали електрическите коли във всекидневието си. Тесла колите са леки, бързи, ефикасни и дори първоначалната им цена да е по-висока от нормалното, което бихте платили за кола, ако се замислите, че не трябва да давате пари за гориво, изведнъж сметките не изглеждат толкова тежки. Това от своя страна води до огромни напредъци в сферата на екологията и грижата за чистотата на градовете им.

За жалост, Норвегия е една от най-финансово развитите държави и те спокойно могат да си позволят да вложат огромно количество пари в оборудването и преобразяването на градовете им. България има още много път да извърви, но е обнадеждаващо, че се опитваме да направим промяна, колкото и малка да е тя.

 

Автор: Мартина С. Попова