Защо носът ни потича, когато ядем люто

Защо носът ни потича, когато ядем люто

29/05/2019 Off By nina

Охо. Съдейки по вашата реакция, част от индийската храна, току що сте хапнали, не е била някакъв безвреден зеленчук, а бхут джолокия, най-лютата пиперка в света, според Световните рекорди на Гинес.

Очите се насълзяват? В устата гори огън? Носът започва да блика? Не се притеснявайте. Има начини да се намалят, може би дори да се избегнат, следващите шест до осем часа на относителна агония, но първо може би искате да знаете защо пикантни храни карат носа ви да потече като река Брахмапутра по време на сезона на мусоните.

Отличителната пикантност на лютите чушки се дължи на химикала капсаицин, който причинява усещане за парене при контакт с телесни тъкани.

Какво причинява изгарянето?

Растенията Capsicum произвеждат капсаицин в плодовете си – чили чушките, за да отблъскват гладните бозайници. Техните дразнещи качества са толкова изразени, че спрейовете, направени от тях, са по-изтощителни от сълзотворен газ, според доклада за оценка на научните и технологични възможности на Европейския парламент.

Обаче капсаицинът е само най-известният от пикантните дразнители на храната. Друг, алил изотиоцианат, е масло, което придава лютивината на репички, хрян, уасаби и горчица. Производителите също го използват като съставка в инсектициди и фунгициди.

Chilli, red pepper flakes and chilli powder burst

Какво общо има всичко това с вашата хрема? Капсаицинът и алил изотиоцианатът дразнят лигавиците, произвеждащи секрети, които предпазват белите дробове и различните отвори на тялото и кухините от инфекциозни агенти като гъбички, бактерии и вируси.

Слизестите мембрани в носа ви произвеждат носната слуз, по-добре позната като сополи, които улавят алергени, прах във въздуха и други вредни частици, като ги държат извън дихателната система. Колкото по-раздразнени са носните ви мембрани, толкова повече слуз произвеждат като защита.

Какво да правя

Ако сте в нужда и търсите най-добрия начин да преодолеете лютивината, не пийте вода или бира, а вместо това вземете мляко. Капсаицинът има маслено качество, което го предпазва от разтваряне във вода, така че дори и да се гмурне директно под чешмата, няма да ви помогне, а бирата съдържа твърде малко алкохол, за да има повече ефект от водата.

От друга страна, млякото потушава огъня на капсаицина доста ефективно, според проучване, публикувано в списание Physiology & Behavior. То съдържа протеин, наречен казеин, който е липофилна (“мазнинолюбива”) молекула, която прегръща капсаициновите молекули и ги измива, подобно на перилните препарати, които отпират мазните петна.

Според същото изследване, химическа реакция със захароза (обикновената захар) може също да потуши лютивината на капсаицина, така че ако нямате мляко, опитайте 10% разтвор на захар в чаша студена вода.

Превод – Нина Жишева