Защо някои хора се разболяват от грип, а други не

Защо някои хора се разболяват от грип, а други не

28/01/2019 Off By nina

Дали ще настинете тази зима или не, може да зависи отчасти от това колко стресори[1] се сблъскват с носа и дихателните пътища, сочи ново проучване.

Изследването разглежда два механизма за защита, които клетките на дихателните пътища на човека използват, за да се предпазят от заплахи: такава, която предпазва от вируси и друг, който предпазва от “оксидативен стрес”. Тази форма на увреждане на клетките се задейства от вируси и други дразнители, като цигарен дим или полен.

Проучването установи, че има компромис между тези две защити: повече защита срещу увреждане от оксидативния стрес (например, увреждане, предизвикано от цигарен дим) означава по-малко защита срещу нашественици като риновирус, който е основната причина за настинки.

“Лигавицата на дихателните ви пътища предпазва от вируси, но също така и от други вредни вещества, които влизат в тях”, се казва в изявление на старши авторът на изследването д-р Елън Фоксман, асистент по лабораторна медицина в Медицинското училище в Йейл. “Дихателните пътища се справят доста добре, ако срещнат един стрес в даден момент. Но когато има два различни стресори, им се налага да направят компромис”, обяснява Фоксман. “Това, което открихме е, че когато нашите дихателни пътища се опитват да се справят с друг тип стрес, те може да се адаптират, но цената е податливост към риновирусна инфекция.”

Респираторните вируси причиняват милиони заболявания и хоспитализации всяка година, казват изследователите. Въпреки това, някои хора могат да бъдат изложени на вирус, без да се разболеят, защото клетките, които покриват дихателните им пътища, изчистват вируса, преди да причини проблем. Но за други хора това не се случва и те се разболяват.

За да разберат по-добре защо някои хора се разболяват от вируси, докато други не, учените изследват клетките на дихателните пътища от здрави човешки донори. Клетките се получават от лигавицата на носните проходи на хората или от белите им дробове.

Изследователите установили, че носните клетки имат по-силен отговор на вирусите, докато белодробните клетки имат по-силна защита срещу оксидативния стрес.

По-късните експерименти показват, че наистина има компромис между тези два защитни механизма. Например, когато изследователите изложили назалните клетки на цигарения дим, за да предизвикат реакция на оксидативния стрес, те станали по-податливи на риновирус.

“Те оцеляват от цигарения дим, но не могат да се борят с вируса,” каза Фоксман. – И вирусът се развива по-добре.“

Това откритие може да обясни защо пушачите са по-податливи на риновирусна инфекция в сравнение с хората, които не пушат.

Резултатите показват също, че намирането на начини за защита на клетките, покриващи дихателните пътища от оксидативния стрес “може да доведе до ефективни стратегии за подобряване на естествената защита срещу риновирусната инфекция”, заключават изследователите.


[1] Стресорът е химически или биологичен агент, състояние на околната среда, външен стимул или събитие, което причинява стрес на организма.

Превод от английски – Нина Жишева